Μαλαισία: Η Ρωσία κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λαϊόου Τιόνγκ Λάι δήλωσε πως πιστεύει ότι η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει μια ασφαλή δίοδο στο σημείο όπου κατέπεσε η πτήση MH17 και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πτώματα θα ανασυρθούν γρήγορα από τα συντρίμμια.

Ο Λαϊόου, που μεταβαίνει αεροπορικώς στην Ουκρανία αργότερα σήμερα, δήλωσε επίσης πως πιστεύει ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε.

"Κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τη Μαλαισία να διασφαλίσει ότι έχουμε ένα ασφαλές σημείο", είπε ο Λαϊόου στους δημοσιογράφους.

Ενώ απέφυγε να επιρρίψει την ευθύνη στη Ρωσία για την προχθεσινή συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, κατά την οποία 298 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι απέτυχε να σταματήσει τη βία που κατέστησε δυνατή την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει πως το αεροσκάφος επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ο Λαϊόου υπεραμύνθηκε και πάλι της πορείας που ακολουθούσε το αεροπλάνο και είπε πως ποτέ δεν εισήλθε σε απαγορευμένο εναέριο χώρο.

"Πετούσε σε ένα ύψος που είχε τεθεί και κριθεί ασφαλές από την τοπική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και ποτέ δεν εισήλθε σε απαγορευμένο εναέριο χώρο", είπε.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων της Malaysia Airlines Ιζχάμ Ισμαΐλ δήλωσε πως όλες οι αεροπορικές εταιρίες κάνουν τις δικές τους αναλύσεις απειλής. "Πιστεύω ότι δεν κάναμε κάποιο λάθος", είπε.