“Η ΕΕ υπέκυψε στον εκβιασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ”

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "υπέκυψε στον εκβιασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ και, αντιβαίνοντας στα ίδια τα συμφέροντά της, ακολούθησε το μονοπάτι των κυρώσεων" εναντίον της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες, που κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποδαυλίζει την αυτονομιστική βία στην ανατολική Ουκρανία, αποφάσισαν την Τετάρτη τις σκληρότερες μέχρι σήμερα κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

"Δεν θα ανεχθούμε τον εκβιασμό και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε μέτρα ως απάντηση" στις νέες κυρώσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία τονίζεται ότι "είναι ευρέως γνωστό πως οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι".

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης τις αμερικανικές κυρώσεις "πρωτόγονη προσπάθεια εκδίκησης για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν ακολουθούν το σενάριο της Ουάσινγκτον".

Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζοντας σ' αυτές "ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας".

"Η Ευρώπη επέδειξε την αλληλεγγύη της με την Ουκρανία", έγραψε ο Ποροσένκο στη σελίδα του στο Facebook.

"Ο συνεχής διάλογός μας έφερε αποτελέσματα. Περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", πρόσθεσε αναφερόμενος στη διπλωματική προσπάθεια της Ουκρανίας να επιτύχει τη σταθερή στήριξη της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.

Περιέργως ο ουκρανός πρόεδρος δεν σχολίασε τις αμερικανικές κυρώσεις που υιοθετήθηκαν χθες το βράδυ εναντίον της Ρωσίας και οι οποίες φαίνονται πολύ πιο ισχυρές απ' ό,τι τα ευρωπαϊκά μέτρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να αποφανθεί σήμερα σχετικά με μια απόφαση στην οποία εκφράζει κυρίως την υποστήριξή του προς την Ουκρανία και καλεί τη Μόσχα "να μην απειλεί την Ουκρανία με στρατιωτική εισβολή" και να "μην υποστηρίζει παράνομες ένοπλες ομάδες", διότι σε αντίθετη περίπτωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί "να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις κατά κλάδους" στη Ρωσία, σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ