Πιστοποιημένες ιδιοφυΐες ζητά υπουργός της ΠΓΔΜ

Πολύ υψηλά έχει ανεβάσει τον πήχη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αφού για να προσλάβει επιστημονικούς συμβούλους ζητά ανθρώπους με προσόντα εφάμιλλα εκείνων της... NASA.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, κατόπιν εντολής του πολιτικού του προϊσταμένου, του υπουργού Νικολά Τοντόροβ, χρειάζεται επτά έως 10 συμβούλους, τους οποίους θα συμβουλεύεται είτε μία είτε δύο φορές ανά μήνα.

Όμως για να στείλει κάποιος βιογραφικό θα πρέπει να πληροί μια σειρά από αξιοζήλευτα προσόντα, με πρώτο και καλύτερο το δείκτη νοημοσύνης.

Κριτήριο λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Associated Press, είναι το IQ να υπερβαίνει το 140 και μάλιστα αυτό να είναι και πιστοποιημένο από τη διεθνή οργάνωση ιδιοφυών Mensa.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι απ΄ αυτό το επίπεδο δείκτη νοημοσύνης ορίζεται η ιδιοφυΐα.

Και αυτό όμως δεν είναι αρκετό... Οι υποψήφιοι επιστημονικοί σύμβουλοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να γνωρίζουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες.

Ως αμοιβή για τις υπηρεσίες τους θα λαμβάνουν ημερομίσθιο που θα κυμαίνεται μεταξύ 50-80 ευρώ.

Παρά το φιλόδοξο σχέδιο του κ. Τοντόροβ, σημειώνεται πως IQ που υπερβαίνει το 140 κατέχει μόλις το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 50% των ανθρώπων έχει IQ μεταξύ του 90 και του 110, ενώ το 2,5% του πληθυσμού αγγίζει την ιδιοφυία με IQ που ξεπερνά το 130.

Πρόκειται για μια προσωπική απαίτηση του Τοντόροβ, αφού γενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας δεν υποβάλλοντα σε τεστ IQ.

Άραγε ο υπουργός γνωρίζει ότι IQ άνω του 140 κατέχει μόλις το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού;