Ένας στους δύο Βρετανούς υπέρ της εξόδου από την ΕΕ

Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον απειλεί να τινάξει στον αέρα τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, πιέζεται  από τη Μέρκελ να αμβλύνει τη στάση του ως προς το ύψος αυτού για την επόμενη επταετία. Το κοινό στη Βρετανία όμως, κυλάει ολοένα προς το βαθύ ευρωσκεπτικισμο.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς πολίτες (49%) δηλώνει ότι αν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης της χώρας.

Το 28% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το 17% δηλώνει αναποφάσιστο.

Μια ανάλογη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γερμανία την ίδια χρονική περίοδο και από το ίδιο ινστιτούτο αποκάλυψε μια εντελώς διαφορετική τάση. Το 57% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, το 25% επιθυμεί την αποχώρησή της και το 9% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Στη Γαλλία, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, το 32% να αποχωρήσει και το 10% είναι αναποφάσιστο.

Πάντως η πλειοψηφία των κατοίκων και των τριών χωρών -το 65% των Γάλλων, το 65% των Βρετανών και το 54% των Γερμανών- εμφανίζεται απαισιόδοξο για την ευρωπαϊκή προοπτική.