Μετωπική περιφέρειας-κυβέρνησης στην Ιταλία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή λειτουργία των σχολείων λόγω έλλειψης κονδυλίων έκρουσε ο πρόεδρος των ιταλικών περιφερειών, Αντόνιο Σαΐτα.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τον αριθμό των ημερών μαθημάτων, εν μέσω του χειμώνα.

“Θα αναγκασθούμε να κλείσουμε τα καλοριφέρ και κατά συνέπεια να αυξήσουμε τις ημέρες των διακοπών για τους μαθητές”, δήλωσε ο Σαΐτα και πρόσθεσε: “Με τις τελευταίες περικοπές, δεν υπάρχουν χρήματα για την κανονική λειτουργία των καλοριφέρ. Θα εξηγήσουμε στους γονείς ότι η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να περικόψει, πρώτα, από όλα, τα έξοδα που την αφορούν άμεσα”.

Την ίδια ώρα προειδοποιεί για σύγκρουση σε νομικό επίπεδο λέγοντας: “Είναι αδύνατον να δεχθούμε τις περικοπές σε βάρος των περιφερειών που αποφασίσθηκαν από την κυβέρνηση Μόντι, συνολικού ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Θα προσφύγουμε κατά του μέτρου αυτού σε όλα τα τοπικά δικαστήρια”.

Από ιταλικές περιφέρειες εξαρτώνται 5.179 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την χώρα που φιλοξενούν 117.348 τάξεις και 2,5 εκατομμύρια μαθητές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, δήλωσε έτοιμος να δεχθεί τους περιφερειάρχες της χώρας για να προσπαθήσουν να βρουν, από κοινού, μια λύση στο πρόβλημα τις μείωσης των χρηματοδοτήσεων της δημόσιας διοίκησης και να αποτραπούν δραστικές αποφάσεις.