Όλα τα σκάνδαλα του… προέδρου

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ο γαλλικός προεδρικός... θρόνος έχει ουκ ολίγες φορές στιγματιστεί. Ονόματα προέδρων ή υποψηφίων προέδρων έχουν κατά καιρούς εμπλακεί σε υποθέσεις σκανδάλων με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος την παραμονή της επανόδου του στην πολιτική ζωή βρέθηκε κρατούμενος.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ετέθη υπό κράτηση και οδηγήθηκε στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς στην υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής την Τρίτη που μας πέρασε.

Ο Στρος Καν και η καμαριέρα

Νωρίτερα, ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Σκαν, ο οποίος τη στιγμή που επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα - όντας ιδιαιτέρως δημοφιλής Γαλλία - για τον προεδρικό θώκο βρέθηκε να κατηγορείται για την αποπλάνηση της καμαριέρας.

Μάλιστα η πρώην σύζυγός του Αν Σενκλέρ με αφορμή την υπόθεση είχε πει πολύ χαρακτηριστικά αρκετό καιρό μετά: "ο Ντομινίκ ήταν ένας πλέϊμπόι". Θα πείτε βέβαια κατά πόσο μπορεί η γνώμη μίας πληγωμένης πρώην να μετράει; Σε κάθε περίπτωση δεν παύει να έχει άποψη για τα πράγματα, και ειδικά για τον άνθρωπο που είχε δίπλα της επί σειρά ετών.

Ο DSK είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση εναντίον μιας καμαριέρας από τη Γουινέα, της Ναφισατού Ντιάλο, μέσα στη σουίτα του στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης.

Οι παλιές περιπέτειες

Επιστρέφοντας στην περίπτωση Σαρκοζί, πάλαι ποτέ πρώτος Γάλλος πολίτης είχε έρθει και κατά το παρελθόν σε αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη.

Θυμίζουμε ότι είχε κατηγορηθεί για σκάνδαλο και η γαλλική δικαιοσύνη είχε απαλλάξει από όλες τις κατηγορίες τον Σαρκοζί για το υπόθεση χρηματοδότησης "Μπετανκούρ" στο οποίο ήταν αναμεμειγμένος. Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε για εκμετάλλευση της συναισθηματικά ευάλλωτης, γηραιάς δισεκατομμυριούχου και κληρονόμου της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προεδρική του εκστρατεία το 2007.

Ο Νικολά και η Κάρλα

Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι και η προσωπική του ζωή παρουσίασε αρκετά ενδιαφέρουσες πτυχές. Όλα αυτά όταν το Δεκέμβριο του 2007, οι φωτογραφίες που είδαν το φως, έκαιγαν τον τότε Γάλλο προέδρο. Κι αυτό γιατί η μετέπειτα πρώτη κυρία δεν ήταν όποια κι όποια, αλλά η Κάρλα Μπρούνι με την οποία έρχονται εις γάμου κοινωνίαν τον Φεβρουάριο του 2008 στο Παρίσι.

Ολαντιάδα

Κι αν θυμηθεί κανείς και τα πρόσφατα τερτίπια του σημερινού προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, τότε ουδείς αμφιβάλλει πως η γοητεία της εξουσίας ήταν και είναι ακαταμάχητη. Οι φωτογραφίες που έδειχναν τον Ολάντ με τη Γαλλίδα πολλά υποσχόμενη ηθοποιό, Ζουλί Γκαγιέ, αναστατώνουν το μέγαρο των Ηλισίων και βάζουν τέλος στο γάμο του προέδρου με την μέχρι τότε επίσημη αγαπημένη και σύζυγό του, δημοσιογράφο, Βαλερί Τριερβελέρ.

Παλαιότερα, ο επίσης Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε βρεθεί κι εκείνος αντιμέτωπος με τη γαλλική Δικαιοσύνη για ένα σκάνδαλο διαφθοράς από τα παλιά. Έτσι, στη δύση των 40ετών πολιτικής καριέρας ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ανακρίθηκε από δικαστικό λειτουργό για τη διαβόητη υπόθεση των ψευδο-υπαλλήλων της δημαρχίας των Παρισίων, το διάστημα 1977-1995, όταν ο Σιράκ ήταν δήμαρχος. Οι μισθοί αυτών των δήθεν υπαλλήλων κατέληγαν στα ταμεία του συντηρητικού κόμματος Συναγερμός για τη Δημοκρατία (RΡR), του οποίου ηγείτο επίσης ο Σιράκ.

Σιράκ και Μιτεράν: Έρως ανίκατε μάχαν

Μιλώντας για τα εν οίκω, τόσο ο ίδιος ο Σιράκ, όσο και ο στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου Φρανσουά Μιτεράν έγιναν γνωστοί για τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. Ο Σιράκ ήταν εκ φύσεως γυναικάς, ενώ ο προκάτοχός του Μιτεράν διατηρούσε για πολλά χρόνια εξωσυζυγική σχέση, στη διάρκεια της οποίας απέκτησε και μία κόρη.

Κι αν κάποιοι ευαγγελίζονται μια καθαρή πολιτική χωρίς ίχνος ή οσμή σκανδάλου, μάλλον πλανώνται πλάνην οικτράν. Γιατί όσο κι αν ο Λουίς Μπουνιουέλ θέλησε να περιγράψει την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας στην ομώνυμη ταινία του, σίγουρα κανείς θα είχε πολλά περισσότερα να πει για την ακαταμάχητη γοητεία της πολιτικής σε μία ανάλογου σουρεαλιστικού περιεχομένου ταινία.