Ήττα Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής: Γιούνκερ για πρόεδρος της Κομισιόν

Τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότειναν, όπως αναμενόταν, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής, παρά τις αντιρρήσεις της Βρετανίας και της Ουγγαρίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

“Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, ανέφερε ο Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ρομπάι δε διευκρίνισε αν έγινε ψηφοφορία μεταξύ των 28 ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και την οποία ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα πάντως με Βρετανό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έγινε ψηφοφορία και την υποψηφιότητα Γιούνκερ υποστήριξαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτός του Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Ο διορισμός του Γιούνκερ πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει την 16η Ιουλίου.