Ποροσένκο: Προϋπόθεση για εκεχειρία η απελευθέρωση των ομήρων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τη Ρωσία και τους φιλορώσους να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προόδου, στη διάρκεια συνομιλίας του χθες βράδυ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία, την επομένη της αποδοχής της εκεχειρίας από τους αντάρτες.

Ο Ποροσένκο δήλωσε στον Μπάιντεν ότι η εκεχειρία "πρέπει να συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων και κλείσιμο των συνόρων για να εμποδιστεί η είσοδος στην Ουκρανία μισθοφόρων και όπλων από τη Ρωσία" σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία.

"Η Ρωσία πρέπει τώρα να κάνει ένα πραγματικό βήμα μπροστά", δήλωσε ο Ποροσένκο, αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Ολεξάντρ Μποροντάι, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που είναι ένα από τα προπύργια των ανταρτών, δήλωσε χθες ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν την εκεχειρία έως τις 27 Ιουνίου, απαντώντας στην εκεχειρία που ανακοίνωσε το Κίεβο την Παρασκευή στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις αρχές του Κίεβου, κάτι που θα σηματοδοτούσε σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για τον τερματισμό των μαχών μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 375 άνθρωποι από τον Απρίλιο.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες που ο Ποροσένκο, ο οποίος έχει την υποστήριξη των χωρών της Δύσης, συνομιλεί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, που προτείνει το Κίεβο.

Βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διπλωματικές επαφές με την συμμετοχή της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ συναντά σήμερα στο Κίεβο τον Ποροσένκο, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στη Βιένη.

Επί του πεδίου

Στα μέτωπα των μαχών, οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις κατηγόρησαν φιλορώσους αυτονομιστές ότι άνοιξαν πυρ εναντίον σημείων ελέγχου του ουκρανικού στρατού σε πολλά σημεία της ανατολικής χώρας τη νύχτα της Δευτέρας παρά την εκεχειρία.

Δεν αναφέρθηκαν παρατεταμένες μάχες, ούτε απώλειες στην ουκρανική πλευρά που τηρεί εδώ και μια εβδομάδα εκεχειρία μέχρι τις 27 Ιουνίου.

"(Αυτονομιστές) μαχητές δεν σταματούν να πυροβολούν εναντίον θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων", δήλωσε ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπος της "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης του Κιέβου στη σελίδα του στο Facebook σήμερα.

Ένοπλες ομάδες ανταρτών χρησιμοποιώντας εκτοξευτές χειροβομβίδων και όλμους, πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον θέσης του ουκρανικού στρατού κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες και χρησιμοποίησαν μικρά όπλα σε έφοδο σε άλλο φυλάκιο, ανατολικότερα, προς τα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε ο Σελεζνιόφ.

Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις δεν ενεπλάκησαν σε καμιά στρατιωτική δράση, τηρώντας την κατάπαυση του πυρός.

"Δεν μπορώ να πω αν οι αυτονομιστές παραβίασαν ή όχι την εκεχειρία, αλλά τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Χθες στη διάρκεια της ημέρας και το απόγευμα άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεών μας", τόνισε.