Οι θέσεις που θέλουν οι κεντροαριστεροί για τη στήριξη στο Γιούνκερ

Εκστρατεία κάνουν οι κεντροαριστεροί ηγέτες της Ευρώπης για να εξασφαλίσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις πλέον υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΕ, καθώς όλο περισσότεροι συμφωνούν ότι το ανώτατο αξίωμα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ανατεθεί σε κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκράτη, τον Ζ. Κ. Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο.

Οι οκτώ Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στο Παρίσι να επιδιώξουν να κατακτήσουν τις δύο υπόλοιπες ανώτατες έδρες:Την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που σήμερα κατέχει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του ανώτατου εκπροσώπου της ΕΕ, δηλαδή του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τους Financial Times, θέλουν αυτές τις θέσεις σε αντάλλαγμα για να υποστηρίξουν τον κ. Γιούνκερ.

Η Σοσιαλίστρια πρωθυπουργός της Δανίας, θεωρείται η επιλογή των Σοσιαλιστών για την διαδοχή του κ. Ρομπάι

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, που δεν ανήκει σε καμία ομάδα και είναι εντελώς αντίθετη με τον διορισμό του κ. Γιούνκερ έχει μείνει στο περιθώριο της συζήτησης.

Ανάμεσα στις έδρες για τις οποίες υπάρχει σχεδόν συμφωνία είναι ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, που επιστρέφει στο πόστο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο κατείχε επί 2,5 χρόνια, ενώ ο Ισπανός κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos, θέλει να είναι ο επόενος πρόεδρος του Eurogroup, της πανίσχυρης ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.