Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τη σύσταση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη “γρήγορη επιδείνωση” της κατάστασης της χώρας, ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών της ΕΕ που συναντώνται στο Λουξεμβούργο επανέλαβαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “είναι δεσμευμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής”.

Υποστηρίζοντας τη “μάχη κατά της τρομοκρατίας”, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν ότι “η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας πρέπει να συνοδευτεί από μια βιώσιμη πολιτική αντίδραση από την πλευρά της ιρακινής κυβέρνησης”. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΕΕ “ζητά άμεσα από όλους του πολιτικούς αξιωματούχους και τη δικαιοσύνη” του Ιράκ τον άμεσο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αντιπροσωπευτική των επιθυμιών του ιρακινού λαού, όπως διευκρίνισαν οι υπουργοί.

Η ΕΕ κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές στην περιοχή να συνεισφέρουν στις προσπάθειες που έχουν στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας του Ιράκ.

“Ελπίζω οι γείτονες του Ιράκ να συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Εξάλλου, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αυξήσει κατά 5 εκατομμύρια ευρώ τη βοήθεια που παρέχει στο Ιράκ, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.