Συνεργασία Γκρίλλο με Φάρατζ στην Ευρωβουλή

Οι ψηφοφόροι του Κινήματος Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο με δημοψήφισμα. το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου. επέλεξαν το κόμμα να συνεργαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο με την ομάδα στην οποία ανήκει το βρετανικό ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ. 

Το διαδικτυακό δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στο ιστολόγιο του Γκρίλο από τις 10:45 ως τις 19:00 ώρα Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγο, η πρόταση για συνεργασία με την ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFD) εξασφάλισε 23.121 ψήφους σε σύνολο 29.584.

Οι άλλες δυο εναλλακτικές ήταν εκείνες της συντηρητικής ομάδας Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) υπό το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας και αυτής των ανένταχτων.

Στις δυνατότητες επιλογής δεν συμπεριλαμβανόταν η ομάδα των Πράσινων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA), κάτι που υπογραμμίσθηκε με έμφαση από αρκετούς απογοητευμένους οπαδούς του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Πρόκειται για την δεύτερη συνεργασία που ανακοινώθηκε σήμερα. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι ευρωσκεπτικιστές της Γερμανίας έκαναν "κόμμα" με τον Ντέηβιντ Κάμερον, καθώς οι ευρωβουλευτές του AfD που τάσσεται κατά του ευρώ, εντάχθηκαν στην πολιτική ομάδα του Βρετανού πρωθυπουργού.