Γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση τραυματισμένου σπηλαιολόγου

Περισσότεροι από 200 διασώστες προσπαθούν από την Δευτέρα να απεγκλωβίσουν έναν 52χρονο σπηλαιολόγο που έχει έχει εγκλωβιστεί από την Κυριακή μέσα σε ένα σπήλαιο βάθους 1.000 μέτρων, στις βαυαρικές Άλπεις, στη νότια Γερμανία .

Η επιχείρηση για την ανάσυρση του 52χρονου Γερμανού επιστήμονας Γιόχαν Βεστχάουζερ ενδέχεται να διαρκέσει από τρεις έως και πέντε ημέρες, ανέφεραν οι αρχές. Μια ομάδα αποτελούμενη από αστυνομικούς, πυροσβέστες, εθελοντές, γιατρούς και ειδικούς που έφτασαν στο σπήλαιο από την Αυστρία και την Ελβετία,σχεδιάζουν να ανεβάσουν τον Βεστχάουζερ σταδιακά στην επιφάνεια τοποθετώντας πέντε ενδιάμεσους σταθμούς κατά μήκος της στενής, κάθετης σήραγγας.

Ο σπηλαιολόγος έχει τις αισθήσεις του, όμως η υγεία του δεν είναι καλή, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αρχικά οι διασώστες εκτιμούσαν ότι η ανάσυρση του θα έπαιρνε εβδομάδες γιατί ο 52χρονος δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος και να αναρριχηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα η κατάστασή του παρουσιάζει βελτίωση, στέκεται όρθιος για μικρά χρονικά διαστήματα και για αυτό υπολογίζεται ότι η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Ο Βεστχάουζερ τραυματίστηκε στο κεφάλι και το στήθος από κατολίσθηση, τη νύχτα της περασμένης Κυριακής, ενώ εξερευνούσε με δύο συναδέλφους του το σπήλαιο. Ο ένας από αυτούς παρέμεινε με τον τραυματία, που δεν μπορούσε να μετακινηθεί, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να βγει στην επιφάνεια μετά από 12 ώρες, για να ειδοποιήσει τις αρχές και να φέρει βοήθεια.