Επεράσανε όμορφα αλλά δεν συμφώνησαν για Γιούνκερ

Σε πλήρη διάσταση απόψεων εξακολουθούν να βρίσκονται Λονδίνο και Βερολίνο για την υποψηφιότητα Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, παρά τη βαρκάδα στη λίμνη στο θέρετρο Χάρπσουντ της Σουηδίας, στο πλαίσιο της διήμερης μίνι-σύσκεψης που οργάνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρέντρικ Ράινφελντ και ο οποίος τράβηξε το κουπί (κυριολεκτικά και μεταφορικά).   

Εκτός από την Μέρκελ και τον Κάμερον , στη συνάντηση ήταν προσκαλεσμένος και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος επίσης -μαζί με τον Βρετανό και τον Σουηδό πρωθυπουργό- αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την υποψηφιότητα Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUobserver με τίτλο "H Μέρκελ κάνει βαρκάδα με τους πολέμιους του Γιούνκερ",  παρόλο που το θέμα της υποψηφιότητας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν ήταν επίσημα στην ατζέντα, ο Κάμερον επανέλαβε την αντίθεση του σε αυτή λέγοντας: "Εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που θα διαλέξουμε ποιοι θα διοικήσουν τα θεσμικά όργανα, αντί απλώς να δεχτούμε κάποια νέα διαδικασία που ποτέ δε συμφωνήθηκε".  

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ράινφελντ, μέλος και αυτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φαίνεται ότι συμφωνεί με τις θέσεις του Κάμερον.  

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγγελάριος απάντησε οτι σε αυτή τη συζήτηση δεν χωρούν απειλές."Θέλουμε να κάνουμε ό,τι δεν έχουμε κάνει επαρκώς μέχρι τώρα:να συζητήσουμε την ουσία που είναι σημαντική για τους πολίτες. Ωστόσο για μένα ο Γιουνκερ είναι ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής και αυτόν θέλω για πρόεδρο". 

Ωστόσο, το άρθρο του επισημαίνει ότι η Μέρκελ δεν κατάφερε να πείσει την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να διεκδικήσει τη θέση. Πάντως, παρά την έγκριση της υποψηφιότητας Γιούνκερ από την Μέρκελ- πηγές από το Βερολίνο δήλωσαν ότι όσο επιμηκύνεται η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν, τόσο χάνει έδαφος η υποψηφιότητά του Γιουνκερ.  

Σύμφωνα με πηγές, "αν συνεχίσουν να υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις, δεν θα είναι εφικτό να παραμείνει υποψήφιος".

Παράλληλα σε άρθρο στη διαδικτυακή πύλη European Voice με τίτλο «Εκκρεμεί ο διορισμός Γιούνκερ» αναφέρεται ότι ο ρόλος της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι σημαντικός, καθώς η ενδεχόμενη αποχή της Γερμανίας από τη διαδικασία της ψηφοφορίας μπορεί να τη θέσει εν αμφιβόλω και να στερήσει από το Γιούνκερ τη θέση. Το ίδιο θα συμβεί στην περίπτωση ενός ιταλικού όχι ή αποχής.

Στο μεταξύ, πολλοί ηγέτες εξετάζουν στο παρασκήνιο εναλλακτικές λύσεις. Τα ονόματα άλλων υποψηφίων που έχουν ακουστεί είναι του Πασκάλ Λαμί, πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), και της Δανής πρωθυπουργού Χέλε Τόρνιγκ-Σμιτ.