Ο Ερντογάν απειλεί με συλλήψεις τους επίδοξους διαδηλωτές

Με συλλήψεις απειλούνται οι διαδηλωτές που θα θελήσουν να τιμήσουν σήμερα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία, όπως διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

"Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο (...) αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του", δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε αυτούς που αντιτίθενται σε αυτόν. "Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο", πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

"Απευθύνω έκκληση στο λαό μου. Μην επιτρέψετε να σας ξεγελάσουν. Αυτή δεν είναι μια οικολογική εκστρατεία, δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια σε αυτό", επέμεινε.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ στο σύνολο των διαδηλωτών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των συνδικάτων και των μελών της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να τιμήσουν, απόψε, με την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης τις άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.

Περισσότεροι από 25.000 άνδρες των δυνάμεων της τάξης και οχήματα με περίπου πενήντα αντλίες νερού υπό πίεση έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, προμηνύοντας νέες ταραχές.

Παράλληλα η αστυνομία έκλεισε σήμερα το πάρκο Γκεζί μετά το αίτημα που απηύθυναν οι ακτιβιστές για την πραγματοποίηση διαδήλωσης απόψε στην πλατεία Ταξίμ.

Από τις τρεις το απόγευμα έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια πλοίων που οδηγούν από την ασιατική Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων προς την πλατεία Ταξίμ.

Η αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα αυτοκίνητα, ενώ είναι ελεγχόμενη η είσοδος πεζών. Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα η αστυνομία απαγόρευσε σε περίπου 150 άτομα να βγουν στην πλατεία.
 
Εξάλλου, η αστυνομία προχώρησε σήμερα στην προσαγωγή του ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN στην Κωνσταντινούπολη, τη στιγμή που μετέδιδε ρεπορτάζ σε ζωντανή σύνδεση από την πλατεία Ταξίμ. Την ώρα που μετέδιδε ζωντανά το ρεπορτάζ του, ο Άιβαν Ουότσον περικυκλώθηκε από αστυνομικούς οι οποίοι αρχικά ζήτησαν το διαβατήριό του και στη συνέχεια προέβησαν στην προσαγωγή του ιδίου, αλλά και του εικονολήπτη. Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μισή ώρα.

Διαβάστε: Τουρκία: Συνέλαβαν δημοσιογράφο του CNN... on air!