Γαλλία: Διώχνουν τους μετανάστες από το λιμάνι του Καλαί

Οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης ξεκίνησαν σήμερα μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων μεταναστών--600 έως 800-- που φιλοξενούνται σε τρεις καταυλισμούς κοντά στο λιμάνι του Καλαί στη βόρεια Γαλλία, λίγες μόλις ημέρες μετά τη νίκη του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές.

Οι αρχές αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των μεταναστών--τις οποίες καταδίκασαν οι τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων-- είναι απαραίτητες για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας και συγκεκριμένα για να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα ψωρίασης στους καταυλισμούς, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες.

Η αστυνομία έχει περικυκλώσει την περιοχή, καθώς έληξε το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στους μετανάστες προκειμένου να φύγουν εθελοντικά.

Οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιθυμούν να φτάσουν στη Βρετανία και δηλώνουν πως δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε μετά την καταστροφή των καταυλισμών.

Στο νομό Πα ντε Καλαί της βορειοδυτικής Γαλλίας το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε το 34% της ψήφου στις εκλογές της Κυριακής, ένα από τα καλύτερα αποτελέσματά του και τριπλάσιο από το ποσοστό που συγκέντρωσε στην ίδια περιοχή στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009.