Προβάδισμα σε Γιούνκερ δίνουν οι επικεφαλής των ευρωομάδων

Τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζουν οι επικεφαλής των κύριων κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως δήλωσε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα.

Οι πρόεδροι των κομμάτων ζητούν από τα κράτη-μέλη να δώσουν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ “μια σαφή εντολή για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές ομάδες", δήλωσε ο Σβόμποντα.

Οι σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν συνολικά δεύτεροι στις ευρωεκλογές, θα υποστηρίξουν το Γιούνκερ μόνον αν το πρόγραμμά του "ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ", πρόσθεσε.

Έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup φαντάζει πλέον ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν, μετά και την αλλαγή στάσης των Σοσιαλιστών, που τη Δευτέρα υποστήριζαν πως θα αναζητούσαν στηρίξεις για να προωθήσουν την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς.

Η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο, αναμένεται να προσκρούσει στη δυναμική αντίδραση αρκετών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει εκφραστεί αρνητικά κατά του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αν οι διαφωνούντες μπλοκάρουν την υποψηφιότητα Γιούνκερ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να απορριφθεί η επιλογή τους από το Ευρωκοινοβούλιο και να χρειαστούν ακόμα και μήνες για να υπάρξει συμφωνία σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής όλων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και για το θέμα του επόμενο προέδρου της Κομισιόν.