Σουηδία: Φεμινιστικό κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο με ηγέτιδα Ρομά

Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης έκανε στροφή προς τα αντιμεταναστευτικά κόμματα, η Σουηδία εξέλεξε το μόνο επίσημο φεμινιστικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρωβουλευτή μια γυναίκα Ρομά.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία (FI) αύξησε το, σχεδόν μηδενικό, ποσοστό που λάμβανε στις δημοσκοπήσεις πριν από λίγους μήνες, σε πάνω από 5% στις χθεσινές Ευρωεκλογές, εξασφαλίζοντας μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιo, με το σύνθημά του "Έξω οι Ρατσιστές και Μέσα οι Φεμινιστές!".

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία επικεντρώθηκε στον συσχετισμό των κινδύνων που θέτει η ακροδεξιά για τους μετανάστες και τις γυναίκες.

Ευρωβουλευτίνα του κόμματος εκλέχθηκε η Σοράγια Ποστ, μια 57χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών και Ρομά.

"Τα 15 εκατομμύρια Ρομά στην Ευρώπη ζουν σαν να βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου στην ειρηνική Ευρώπη του 2014", δήλωσε η Ποστ στο Ρόιτερς. "Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Ευρώπη για τους Ρομά και αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Είναι ντροπή".

"Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την Σουηδία ως έναν παράδεισο για τις γυναίκες στην Ευρώπη. Αλλά αυτό είναι ένας μύθος. Έχουμε ένα χάσμα μεταξύ των φύλων, βία κατά των γυναικών", δήλωσε η ηγέτιδα του κόμματος, Γκούντρουν Σίμαν, μια χαρισματική πολιτικό η οποία είχε γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς το 2010 ρίχνοντας χούφτες από χρήματα που έβγαζε από μια πλαστική σακούλα σε ένα μπάρμπεκιου.

"Η καταπολέμηση της ανόδου των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα" τόνισε στο Ρόιτερς η Σίμαν.

"Αν κοιτάξετε στις ημερήσιες διατάξεις τους μπορείτε να δείτε ότι θέλουν να αποδυναμώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό αφορά πάντα τις γυναίκες και τους μετανάστες", πρόσθεσε. Η μετανάστευση προς και εντός της ΕΕ προώθησε τα ακροδεξιά κόμματα να σημειώσουν μεγάλες νίκες στην ΕΕ, κυρίως στην Γαλλία και την Βρετανία, στις χθεσινές Ευρωεκλογές.

Τα μεγάλα κόμματα υπόσχονται τώρα σκληρότερες πολιτικές σε μια προσπάθεια να κερδίσουν ξανά τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση και την κρίση.