Ισπανία: Εντυπωσιακή πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν μια σχετικά μικρή πτώση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ισπανία, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και η αξιωματική αντιπολίτευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) χάνουν πολλές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε.

Συγκεκριμένα, τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα(PP) καταλαμβάνει 16 έδρες, ενώ μέχρι σήμερα είχε 24 και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό (PSOE)εκλέγει 14 ευρωβουλευτές, ενώ στην απερχόμενη ευρωβουλή είχε 23.

Τα παραδοσιακά κόμματα υποχώρησαν προς όφελος των μικρότερων σχηματισμών, κυρίως της αριστεράς, όπως του Podemos, που γεννήθηκε από το κίνημα των "Αγανακτισμένων" και μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγοντας πέντε ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ψηφοφόροι αφενός "τιμώρησαν" την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια και ταυτόχρονα εξέφρασαν την έλλειψη εμπιστοσύνης τους στα μεγάλα κόμματα.

Έξι ευρωβουλευτές εκλέγουν οι οικολόγοι-κομμουνιστές της Izquierda Plural (Πλουραλιστική Αριστερά), από δύο που είχαν μέχρι σήμερα και το μικρό, κεντρώο UPyD κερδίζει τέσσερις έδρες, από μία που είχε.

Στην Καταλονία, οι αυτονομιστές του αριστερού κόμματος ERC προηγούνται έναντι του εθνικιστικού συνασπισμού CiU του προέδρου της επαρχίας Αρτούρ Μας.

Το ERC συγκεντρώνει ποσοστό 23,67% έναντι 21,86% του CiU, πέντε μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας που θέλει να οργανώσει ο Μας στις 9 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή των Ισπανών ήταν αυξημένη σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2009 και έφτασε στο 45,7%, ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν στο 44,89%.