Το χωριό “Σκοτώστε τους Εβραίους” ψηφίζει αλλαγή του ονόματός του

Διπλές κάλπες έχουν στηθεί από το πρωί της Κυριακής σε χωριό, που βρίσκεται 260 χλμ. βόρεια της Ισπανίας.

Πρόκειται για το χωριουδάκι Castrillo Matajudios, ελληνιστί «Σκοτώστε τους Εβραίους», όπου οι 56 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του ψηφίζουν όχι μόνο για τις Ευρωεκλογές, αλλά και για την αλλαγή του άκρως προσβλητικού ονόματος του.

Όταν ιδρύθηκε, το 1035, το χωριό ονομαζόταν Castrillo Motajudios, δηλαδή «Ο Λόφος των Εβραίων», και κατοικείτο σχεδόν αποκλειστικά από Εβραίους. Το 1492 ξεκίνησαν οι διωγμοί των Εβραίων της Ισπανίας από τους Βασιλείς Φερδινάνδο και Ισαβέλλα. Έναν αιώνα αργότερα, στα δημόσια έγγραφα, το όνομα του χωριού αναφέρεται πλέον ως Castrillo Matajudios (Σκοτώστε τους Εβραίους).

Σύμφωνα με αναφορές η υιοθέτηση του «Σκοτώστε τους Εβραίους» έγινε σταδιακά λόγω της τοπικής προφοράς ή ίσως από ορθογραφικό λάθος κάποιου γραφιά.

«Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που νιώθουν ντροπιασμένοι με την ονομασία», τονίζει ο δήμαρχος Λορένζο Ροντρίγκεζ και σημειώνει πως «αν και κανείς Εβραίος δεν κατοικεί πλέον στην πόλη, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι δημότες με εβραϊκή καταγωγή».

Να σημειωθεί πως αν τελικά οι ψηφοφόροι αποφασίσουν την αλλαγή του ονόματος της πόλης τους, τότε η νέα ονοματοδοσία δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής.