Πούτιν: Θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα σεβαστεί την επιλογή του ουκρανικού λαού στις αυριανές προεδρικές εκλογές και θα συνεργαστεί με τις νέες ουκρανικές αρχές.

"Αναμφίβολα θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού και θα συνεργαστούμε με τις αρχές που θα προκύψουν μετά τις εκλογές", είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει μείωση στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τόνισε ότι η διαφωνία για το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και όχι τελεσιγράφων. "Είμαστε έτοιμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά αυτός δεν θα πρέπει να γίνει μέσω αβάσιμων απαιτήσεων και τελεσιγράφων, αλλά με βάση την πολιτισμένη συνεργασία των αγορών", ξεκαθάρισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε εξάλλου ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα και τα αποθέματά τους σε χρυσό είναι ασφαλή. "Για εμάς είναι σημαντική η κατάθεσή τους με έναν τρόπο λογικό και ασφαλή. Και μαζί πρέπει να σκεφτούμε πως θα το πράξουμε αυτό λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία", είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι Πεκίνο και Μόσχα θα εξετάσουν τρόπους μετάβασης στη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων για τις διμερείς συναλλαγές τους.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε ακόμα στη σύγκριση που έκανε ο πρίγκιπας Κάρολος μεταξύ του ιδίου και του Αδόλφου Χίτλερ, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε βασιλείς.

Ο Πούτιν είπε ότι δεν άκουσε το σχόλιο, αλλά ζήτησε από δημοσιογράφους να μεταφέρουν το μήνυμά του στον Κάρολο και στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. "Δεν άκουσα αυτό το σχόλιο. Αν ειπώθηκε, τότε είναι απαράδεκτο. Θεωρώ ότι και ο ίδιος το αντιλαμβάνεται. Είναι ένας άνθρωπος με καλούς τρόπους. Τον γνωρίζω προσωπικά καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά βασιλέων. Αλλά έχω συνηθίσει τα πάντα στη διάρκεια των χρόνων", ανέφερε.