Ο Σαρκοζί ζήτησε την άδεια της Μέρκελ για να δημοσιεύσει άρθρο!

Τρεις μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές ο Νικολά Σαρκοζί αιφνιδίασε και πάλι με άρθρο που δημοσιεύθηκε συγχρόνως στο γαλλικό περιοδικό "Λε Πουέν" και στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ". 

Με το δημοσίευμα, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα του UMP και ζητά "την εκ βάθρων ανανέωση της ΕΕ, που είναι η εγγυήτρια δύναμη ενός πολιτιστικού προτύπου". Για την ανανέωση αυτή προτείνει τη δημιουργία μιας "μεγάλης γάλλο-γερμανικής οικονομικής ζώνης" και την "αναστολή ισχύος" της ζώνης Σένγκεν, με τη δημιουργία μιας νέας ζώνης Σένγκεν 2.

"To πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη ηγεσίας", λέει ο πρώην γάλλος πρόεδρος- επιτιθέμενος άμεσα στον Φρανσουά Ολάντ, υποστηρίζοντας πως "πρέπει πλέον να ομολογήσουμε ανοικτά πως ο μύθος μίας ενιαίας Ευρώπης έχει καταρριφθεί από την στιγμή που ευρώ έχουν οι 18 από τους 28".  

"Είμαστε αντιμέτωποι με τη σαφή αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης, γιαυτό υπάρχει η ανάγκη αναστολής της συμφωνίας Σένγκεν Ι, για να αντικατασταθεί από μια Σένγκεν ΙΙ, στην οποία οι χώρες-μέλη δεν θα μπορούν να ενταχθούν παρά μόνο εάν έχουν προηγουμένως υιοθετήσει την ίδια μεταναστευτική πολιτική " γράφει ο Σαρκοζί. 

Αναλύοντας την πρότασή του για μια γάλλο-γερμανική οικονομική ζώνη, εξηγεί: "Αυτή η μεγάλη περιοχή, θα μας επιτρέψει να υπερασπισθούμε καλύτερα τα συμφέροντά μας έναντι του γερμανικού ανταγωνισμού, απαλείφοντας τα φορολογικά και κοινωνικά μειονεκτήματά μας και θα μας επιτρέψει στη συνέχεια να τεθούμε επικεφαλής των 18 χωρών που απαρτίζουν τη νομισματική μας ένωση".

Πολλές είναι οι αντιδράσεις στη Γαλλία, τόσο για τις θέσεις του πρώην προέδρου όσο και για τη χρονική στιγμή που επέλεξε για την παρέμβασή του, στις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη την ιστοσελίδας του γαλλικού καναλιού Europe 1, ότι πριν ο Σαρκοζί πριν δημοσιεύσει το άρθρο, φρόντισε να πάρει την έγκριση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ!

Μάλιστα, η όλη προετοιμασία για τη συγγραφή και δημοσίευση του άρθρου έγινε κάτω από απόλυτη μυστικότητα .

"Ο Σαρκοζί,για να μη δυσαρεστήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, έστειλε το άρθρο του απευθείας στην Ανγκελα Μέρκελ, για να μην το διαβάσει αυτή ξαφνικά στην ιστοσελίδα της γερμανικής Die Welt", αναφέρει το γαλλικό μέσο.   

Από τη γενέτειρά του, τη Βαρκελώνη, όπου βρίσκεται αυτές τις ώρες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αντέδρασε στην αρθρογραφία του Νικολά Σαρκοζί λέγοντας:

"Έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται, εκείνο όμως που θα πρέπει να αλλάξουμε την Κυριακή είναι το αποτέλεσμα της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.Αυτός με τους φίλους του διόρισε τον Μπαρόζο στην Κομισιόν. Οι συντηρητικές πολιτικές που προκάλεσαν την αποτυχία της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είναι οι πολιτικές που για χρόνια εφάρμοσε ο Νικολά Σαρκοζί με τους φίλους του".

Με άλλη δήλωση σε δημοσιογράφο της εφημερίδας "Οπινιόν", ο πρωθυπουργός συνόψισε την άποψή του για το δημοσίευμα του πρώην προέδρου: "Είναι μια κριτική για την πενταετία Σαρκοζί".