Περισσότεροι από 70 νεκροί από τις πλημμύρες σε Σερβία και Βοσνία

Σφοδρές πλημμύρες έχουν πνίξει τα Βαλκάνια και δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στις πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες επτά μέρες τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαίωσαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας των δύο οντοτήτων της χώρας, της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας.

Τα περισσότερα θύματα, συνολικά εννέα, είναι από την περιοχή του Ντομπόι, οι πέντε εκ των οποίων ήταν στην ηλικία των 90 χρόνων και δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πόλη Μαγκλάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί πλήρως τα κέντρα υγείας στις πόλεις Μπόσανσκι Σάματς και Μαγκλάι και τουλάχιστον 18 ασθενοφόρα σε όλη τη χώρα.

Το σημαντικότερο είναι να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί διάδοση μολυσματικών ασθενειών, τονίζουν οι αρχές, σημειώνοντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν είναι ασφαλής προς το παρόν.

50 νεκροί στη Σερβία

Έτοιμος για την αποστολή και πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Σερβία είναι ο ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν ευχαρίστησε τα κράτη-μέλη του οργανισμού για την άμεση ανταπόκριση στην καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στα Βαλκάνια

"Πάνω από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και περισσότεροι από 50 έχασαν τη ζωή τους στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στη Σερβία και στην Κροατία, χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και η προσέγγισή τους είναι αδύνατη, παρά μόνον με βάρκες" τονίζεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ελίζαμπετ Μπιρς ανακοίνωσε χθες από τη Γενεύη ότι η υπηρεσία κατάφερε να αρχίσει επιχειρήσεις στα κράτη των Βαλκανίων σε χρονικό διάστημα 36 ωρών από την έναρξη των πλημμυρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποστείλει στις τρεις χώρες ειδικούς για το νερό και την υγιεινή, οι οποίοι θα καταρτίσουν σχέδια και θα δίνουν συμβουλές για τις διαδικασίες υγείας που πρέπει να ακολουθηθούν, όταν οι κάτοικοι επιστρέψουν στα σπίτια τους.