Όλο και πιο ομοφοβικοί οι Γάλλοι

Oι καταγγελίες επεισοδίων ομοφοβίας αυξήθηκαν κατά 78% το 2013 στη Γαλλία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης SOS Homophobie, αποδίδοντας το φαινόμενο - εν μέρει - και στη διαμάχη που ξέσπασε για τους γάμους ομοφυλοφίλων είχε μια επίπτωση σε αυτό το φαινόμενο.

«Ενώ σε ένα διάστημα 20 ετών οι μαρτυρίες περιστατικών λεσβιοφοβίας, γκεϊφοβίας, αμφισεξουαλικοφοβίας, τρανσεξουαλικοφοβίας που έλαβε η οργάνωσή μας δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται, ο αριθμός τους κατά κυριολεξία εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2013», όταν η οργάνωση έλαβε 3500 καταγγελίες, σημειώνεται στην έκθεση.

Αυτές οι ομοφοβικές «πράξεις» περιλαμβάνουν: προσβολές μέσω του Διαδικτύου, στο γραφείο ή στο δρόμο, όπως επίσης απειλές ή σωματικές επιθέσεις. Οι προσβολές αντιπροσωπεύουν το 39% των επεισοδίων και οι επιθέσεις το 6%.

Το 2013 μια σωματική επίθεση με ομοφοβικά κίνητρα καταγράφθηκε κάθε δύο ημέρες, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 54% σε σχέση με το 2012.

Η οργάνωση επισημαίνει επίσης μια «έκρηξη» του αριθμού των καταγγελιών ομοφοβικών περιστατικών που συνδέονται με το Διαδίκτυο, τα οποία έχουν «σχεδόν τριπλασιαστεί» σε διάστημα ενός έτους (1.723 περιπτώσεις έναντι 652 το 2012).

Ενώ σημείωνε ήδη άνοδο το 2012, ο αριθμός των καταγγελιών στο περιβάλλον των σχολείων «συνεχίζει επίσης να αυξάνεται» (+25%).

«Θα μπορούσαμε να ικανοποιηθούμε από την υπερψήφιση του νόμου για το γάμο για όλους-όλες (. . .), αυτού του νέου βήματος προς την ισότητα» έγραψε η οργάνωση. Όμως «αυτή η νίκη αφήνει μια πικρή γεύση» καθώς οι «ασυγκράτητες δηλώσεις» που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της διαμάχης «έχουν νομιμοποιήσει τις προσβολές και τα ομοφοβικά επεισόδια βίας».