Ισπανία: Θέλει να δώσει στην Εκκλησία το τζαμί της Κόρδοβα

Το ορόσημο της Κόρδοβα, το ιστορικό μουσουλμανικό τέμενος του 8ου αιώνα και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, κινδυνεύει να βαπτιστεί "Καθολικό" και να δοθεί στην Εκκλησία, σύμφωνα με νόμο που προωθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας.   

Η "Μεσκίτα" της Κόρδοβα ήταν το καμάρι των Μαυριτανών της Ανδαλουσίας μέχρι και τον 13ο αιώνα, οπότε η πόλη πέρασε και στα χέρια των Χριστιανών. 

Όπως συμβαίνει συνήθως σε όλες τις θρησκείες και τους πολιτισμούς, οι νέες αρχές της πόλης μετέτρεψαν το τζαμί με ναό- διατηρώντας ευτυχώς ανέπαφο το μεγαλύτερο μέρος του. Ο καθεδρικός ναός της Μεσκίτα της Κόρδοβα είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης και παγκοσμίως. 

Σήμερα, στο κέντρο του μοναδικού τεμένους υπάρχει μία καθολική εκκλησία, η οποία λειτουργεί καθημερινά, αποτελώντας ένα δείγμα "ένωσης" του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο.  

Το μνημείο ουσιαστικά διαχειρίζεται από το κράτος και την ΟΥΝΕΣΚΟ- δεν ανήκει σε καμμία θρησκεία. Ωστώσο, αν και χτίστηκε από μουσουλμάνους και το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αρχιτεκτονικά ισλαμικό- μέσα σε 2 χρόνια η Μεσκίτα θα περάσει την κατοχή της Καθολικής Εκκλησίας της Ισπανίας, βάση της νομοθεσίας της χώρας.  

Τώρα, περισσότεροι από 340 χιλιάδες άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί εναντίον αυτής της κίνησης, υπογράφοντας κατά της απόφασης να παραδοθεί το τζαμί στην Εκκλησία.  

"Θέλουν να ονομαστεί το μνημείο μόνο "καθεδρικό" και να σβηστεί από παντού η λέξη τέμενος. Για μας, αυτό είναι χειραγώγηση και παραποίηση της ιστορίας" εξηγεί η Μάρτα Χιμένεζ, υπεύθυνη της διαδικτυακής ψηφοφορίας "Mosque- Cathedral".  

Από την πλευρά της, η Εκκλησία- αν και αναγνωρίζει το ισλαμικό παρελθόν του αρχιτεκτονικού αυτού θαύματος- ισχυρίζεται ότι η επίθεση που δέχεται είναι άδικη.  

"Είναι ιστορικά αδύνατο και δεν θέλουμε να εξαλείψουμε το ισλαμικό παρελθόν αυτού του μνημείου. Όμως, εδώ και αιώνες λειτουργεί αποκλειστικά ως ναός" εξηγεί ένας αιδεσιμότατος.