Τσβετάνοφ:“Είμαστε η όαση της μαφίας”

Ιδιαίτερη αίσθηση κι έντονες επικρίσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Βούλγαρου υπουργού Εσωτερικών ότι η χώρα του είναι “η όαση του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας”.

Ο υπουργός, Τσβετάν Τσβετάνοφ, προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ρούσε, στη βορειοανατολική Βουλγαρίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο BGNES.

Σε ένα δηκτικό άρθρο, η βουλγαρική εφημερίδα Σεγκά έχει το χαρακτηριστικό τίτλο: “Ο κ. Τσβετάνοφ διαφημίζει τη Βουλγαρία ως παράδεισο του οργανωμένου εγκλήματος”. Όπως αναφέρει, τα προηγούμενα τρία χρόνια ο ίδιος ο υπουργός και όλα τα στελέχη-κλειδιά του κυβερνώντος κόμματος GERB επαναλάμβαναν σε όλους τους τόνους, ότι καταπολεμούσαν επιτυχώς, μέχρι και ότι είχαν καταστείλει το οργανωμένο έγκλημα, ότι είχαν σταματήσει απαγωγές και εκτελέσεις “κατά παραγγελία”, ότι είχαν συλλάβει το Χταπόδι (όπως έχει γίνει δημοφιλής στις σελίδες των βουλγαρικών ΜΜΕ ο Αλεξέι Πετρόφ, εναντίον του οποίου διεξάγονται εδώ και δύο χρόνια δίκες με κατηγορίες για συμμετοχή σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες και έχει κατηγορηθεί δημόσια σε πολλές περιπτώσεις πως είναι ο “μεγάλος νονός της βουλγαρικής μαφίας”).

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ο Βούλγαρος υπουργός προέβη στο σχόλιό του σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με την αντίδραση των αρχών στην υπόθεση των δύο Βούλγαρων νεαρών, οι οποίοι καταδικάστηκαν πρόσφατα σε θάνατο δια απαγχονισμού στη Μαλαισία ύστερα από κατηγορία για απόπειρα παράνομης εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη χώρα αυτή.

“Όλα, όσα έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει. Αυτό, που μπορώ να κάνω σαν έκκληση προς εκείνους, οι οποίοι βγαίνουν έξω από τη χώρα ενώ πιστεύουν, ότι μπορούν να κάνουν διακίνηση ή να έχουν εγκληματική δραστηριότητα, όπως και να αποσπούν χρήματα από αυτόματα τραπεζικά μηχανήματα (ΑΤΜ) με πλαστές κάρτες (έγκλημα, για το οποίο Βούλγαροι δράστες έχουν γίνει ευρύτατα γνωστοί διεθνώς για τις «επιδόσεις» τους) είναι να ξέρουν, ότι η νομοθεσία σε ορισμένα κράτη είναι αυστηρότατη. Αν στη Βουλγαρία μπορούμε να πούμε, ότι είμαστε όαση του οργανωμένου εγκλήματος ή των προσώπων, που ασχολούνται με εγκληματική δραστηριότητα, στο εξωτερικό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά” σημείωσε.

Η ημερήσια εφημερίδα της Σόφιας Πρέσα παρουσιάζει το ίδιο θέμα υπό τον τίτλο: “Τσβετάνοφ: Η Βουλγαρία είναι παράδεισος για το οργανωμένο έγκλημα”.

“Η Βουλγαρία είναι «όαση» του οργανωμένου εγκλήματος και των προσώπων, που ασχολούνται με εγκληματικές δραστηριότητες”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη για να συμμετάσχει σε πανεθνική διάσκεψη για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Ο κ. Τσβετάνοφ προέβη στο συγκεκριμένο σχόλιο όταν ρωτήθηκε για τους δύο Βούλγαρους, στους οποίους επιβλήθηκε θανατική ποινή στη Μαλαισία, γράφει η Πρέσα.