Ουκρανία: Εμφύλιος πόλεμος στα ανατολικά – Φρίκη στην Οδησσό

Η τρίτη ημέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας του Σαββάτου, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας από Σάββατο προς Κυριακή, οι συγκρούσεις Ουκρανών και φιλορώσων αυτονομιστών δεν σταμάτησαν.

Ένοπλοι φιλορώσοι αντάρτες επιτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου εναντίον μονάδας του στρατού και ενός στρατολογικού γραφείου στη Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκρούσεις με τραυματίες

Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά την επίθεση εναντίον της μονάδας Αρ. 3035, κατά την οποία οι δράστες πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Ένας νεοσύλλεκτος τραυματίστηκε σε μια επίθεση σε στρατολογικό γραφείο στην πόλη που έκαναν άγνωστοι με αυτόματα όπλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

Λίγο νωρίτερα, ο αυτοαποκαλούμενος αυτονομιστής κυβερνήτης της πόλης Βαλέρι Μπολότοφ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και "γενική επιστράτευση όλων των ανδρών".

Στις γειτονικές πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής η "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" του ουκρανικού στρατού, που σταδιακά σφίγγει τον κλοιό γύρω από αυτές.

Η Ρωσία ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ για να πείσει την Ουκρανία να συμμορφωθεί με τη διακήρυξη της Γενεύης

Σε επίπεδο πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ενισχυθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει την διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

"Πιθανότητες για αυτό υπάρχουν ακόμη", είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, προϋποτιθεμένου πως όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας θα εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και προϋποτιθεμένου ότι οι "τρομοκράτες" της οργάνωσης Δεξιός Τομέας θα χαλιναγωγηθούν.

Εξάλλου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται να προβεί σε εφόδους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ

Τμήματα της πόλης Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχουν οχυρωθεί από φιλορώσους αυτονομιστές.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή για δεύτερη ημέρα, ότι ανακατέλαβε έναν πύργο αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος και ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στην Κραματόρσκ, μια πόλη κοντά στη Σλαβιάνσκ.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για νεκρούς στις συγκρούσεις στην Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σταϊνμάγερ συμφώνησε ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.

Η εκπρόσωπος των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ Στέλλα Χορόσεβα κάνει λόγο για πέντε νεκρούς, "τρία μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων και δύο πολίτες", κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αντάρτες "έχασαν τέσσερα ως πέντε σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης".

Ο Τουρτσίνοφ έκανε λόγο για "πολλούς νεκρούς" αυτονομιστές και για "δύο μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους", εννοώντας τους δύο πιλότους των μαχητικών ελικοπτέρων των ουκρανικών δυνάμεων.

Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο Τουρτσίνοφ απαίτησε από τη Μόσχα να "σταματήσει την υστερία".

Φρίκη στην Οδησσό - Πηδούσαν στο κενό για να σωθούν από την πυρκαγιά!

Στο μεταξύ, προκαλούν σοκ και θυμίζουν κορυφαίες στιγμές ανθρώπινης απόγνωσης οι εικόνες από τη στιγμή της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε κτίριο στην Οδησσό κι ενώ στην πόλη συνεχίζονται οι μάχες σώμα με σώμα στην πόλη από τις εκτεταμένες συγκρούσεις της Παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις και μέσα από το ξέσπασμα φωτιάς από μία έκρηξη, δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Από τις συγκλονιστικές αυτές στιγμές δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο από ανθρώπους που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να σωθούν.

Μάλιστα, όπως μπορείτε να δείτε, ένας από αυτούς, αποφάσισε να πηδήξει στο κενό από το παράθυρο για να γλιτώσει από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το κτίριο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ακολούθησαν το παράδειγμα του, αλλά δυστυχώς βρήκαν τραγικό θάνατο.

Από την Παρασκευή στην Οδησσό εκτυλίχθηκαν μάχες σώμα με σώμα, ενώ η Αστυνομία δήλωσε ότι συγκρούστηκαν φιλορώσοι αυτονομιστές με υποστηρικτές της ουκρανικής κυβέρνησης.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Όπως ανέφεραν τοπικά μέσα, το κτίριο του εργατικού συνδικάτου πυρπολήθηκε.

Όλα ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές, φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε 1.500 οπαδούς της κυβέρνησης της Ουκρανίας που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Διάγγελμα Τουρτσίνοφ

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εξήγγειλε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρησε που πραγματοποίησε ο ουκρανικός στρατός στο Σλαβιάνσκ, προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στους αντάρτες, με πολλούς νεκρούς, ενώ από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιώτες.

Η Μόσχα μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, έχει ζητήσει την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή το θέμα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, επιβεβαίωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Σλαβιάνσκ είχε αποτέλεσμα "πολλούς νεκρούς" στις τάξεις των ανταρτών και δύο νεκρούς μεταξύ των ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

"Η επίθεση εναντίον των τρομοκρατών συνεχίζεται", είπε ο Τουρτσίνοφ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, χρησιμοποιώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η μεταβατική κυβέρνηση για να αναφερθεί στους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες.