Σκόπια: Δε θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση των Σκοπίων δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, δήλωσε σήμερα αφότου έκλεισαν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, της κεντροαριστερής Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM).

"Λίγα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες, βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω ότι η SDSM και ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός μας δεν θα αναγνωρίσουν την εκλογική διαδικασία, ούτε την προεδρική ούτε τη βουλευτική", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεβ, κατηγορώντας τους κυβερνώντες συντηρητικούς ότι "καταχράσθηκαν ολόκληρο το κρατικό σύστημα".

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 123 βουλευτές. Τα 120 μέλη της Βουλής εκλέγονται στα Σκόπια, ενώ τρεις βουλευτές εκλέγει η ομογένεια της ΠΓΔΜ (από έναν βουλευτή σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία).

Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται όχι μόνο να διατηρήσει τη δύναμη του από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, που είχαν διεξαχθεί στη χώρα τον Ιούνιο του 2011 (είχε εκλέξει 56 βουλευτές), αλλά και να την αυξήσει, ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ θα συρρικνωθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα εκλέξει λιγότερους βουλευτές από τους 42 που είχε από τις προηγούμενες εκλογές.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο φέρεται να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.