Παρατείνεται η πρόσβαση στα coffee shop του Άμστερνταμ

Να επισκέπτονται τα δημοφιλή coffee shop του Άμστερνταμ θα μπορούν και μετά τον Ιανουάριο όσοι τουρίστες βρίσκονται στην ολλανδική πρωτεύουσα, παρά τη γενικευμένη σχετική απαγόρευση από το νέο έτος.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Έμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν, στην εφημερίδα "Φόκλσραντ", "οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα 220 coffee shop του Άμστερνταμ, έστω κι αν δεν είναι κάτοικοι Ολλανδίας", και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση.

Από τα επτά εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Άμστερνταμ, περίπου ενάμισι εκατομμύριο κάνουν μια στάση σ' ένα τέτοιο κατάστημα για να αγοράσουν και να κάνουν χρήση κάνναβης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τη Δευτέρα, όταν παρουσίασαν την κυβερνητική συμφωνία τους για τα πέντε επόμενα χρόνια, οι φιλελεύθεροι και οι εργατικοί, που ήταν οι νικητές των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη διόλου δημοφιλή "κάρτα κάνναβη", η οποία επρόκειτο να μετατρέψει τα coffee shop σε κλειστές λέσχες.

Η "κάρτα κάνναβη", η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου στη νότια Ολλανδία, ενώ η υπόλοιπη χώρα πρόκειται να ακολουθήσει την 1η Ιανουαρίου, επρόκειτο επίσης να περιορίσει την πρόσβαση στα ολλανδικά coffee shop μόνο στους κατοίκους της Ολλανδίας.

Το "κριτήριο της κατοικίας" θα παραμείνει τεχνικά σε ισχύ, σύμφωνα με την κυβερνητική συμφωνία, αλλά, όπως διαβάζει κανείς σ' αυτή, "η εφαρμογή του κριτηρίου της κατοικίας θα γίνεται σε συμφωνία με τους δήμους".

Βασιζόμενος σ' αυτή τη διατύπωση, που επικρίθηκε ως ασαφής από τους Ολλανδούς βουλευτές, ο δήμαρχος του Άμστερνταμ διαβεβαιώνει ότι τα coffee shop της πόλης του θα παραμείνουν ανοικτά στους τουρίστες.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να δήλωσε πως αν η πρόσβαση απαγορευόταν, "περισσότερες κλοπές στους δρόμους, περισσότεροι καβγάδες για ναρκωτικά, κανένας έλεγχος ποιότητας, όλα τα προβλήματα που είχαμε κάποτε θα εμφανίζονταν ξανά".