Πάπας: Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους παιδόφιλους ιερείς

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα συγγνώμη εξ ονόματος της Καθολικής Εκκλησίας, για όλες τις περιπτώσεις των ιερέων που κακοποίησαν σεξουαλικά ανηλίκους και συγκλόνισαν με τα σκάνδαλα την κοινή γνώμη.

"Αισθάνομαι υποχρεωμένος να αναλάβω προσωπικά την ευθύνη για όλο το κακό που διέπραξαν ορισμένοι ιερείς,και να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη για την ζημιά που προκάλεσαν με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών", δήλωσε ο Ποντίφικας υποδεχόμενος στο Βατικανό μέλη της οργάνωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών, Διεθνές Καθολικό Γραφείο για τα Παιδιά (BICE). 

"Η Εκκλησία έχει συναίσθηση αυτής της προσωπικής, ηθικής βλάβης που διέπραξαν άνθρωποι της και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού και τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν. Αντιθέτως, θα πρέπει να είμαστε ακόμη αυστηρότεροι. Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρενοχλούνται παιδιά", τόνισε.

Ο Φραγκίσκος δεν διευκρίνισε πάντως τι είδους "κυρώσεις" θα είναι αυτές, εάν δηλαδή η Εκκλησία θα χειριστεί εσωτερικά το θέμα ή θα παραπέμψει ιερείς σε ποινικά δικαστήρια.

Ωστόσο, ο Φραγκίσκος είπε ότι αυτές οι περιπτώσεις ένας μικρός αριθμός σε σχέση με το σύνολο των ιερέων που υπηρετούν την Καθολική Εκκλησία σε όλο τον κόσμο.

Ο προκάτοχός του Πάπας Βενέδικτος ο 16ος είχε ήδη ζητήσει προσωπικά συγγνώμη, αλλά ο Φραγκίσκος δεν το είχε κάνει μέχρι σήμερα, μολονότι είχε καταδικάσει τα εγκλήματα αυτά.