Το Βατικανό σκέφτεται να κλείσει την Καπέλα Σιστίνα

Σκέψεις να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών στο εκκλησάκι της Καπέλα Σιστίνα, που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος, κάνει το Βατικανό προκειμένου να προστατεύσει το μνημείο, από τη φυσική φθορά που προκαλούν οι εκατομμύρια επισκέπτες.

Μάλιστα, σε εκδήλωση που έγινε απόψε με αφορμή τη συμπλήρωση 500 ετών από τότε που ο πάπας Ιούλιος II εγκαινίασε το δωμάτιο με τις τοιχογραφίες του μεγάλου ζωγράφου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την προστασία του.

Όπως υποστηρίζει ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της άποψης ότι η Καπέλα Σιστίνα δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε τόσο κόσμο, ο Πιέτρο Τσιτάτι, “ο κόσμος δεν σέβεται αυτό το ιερό δωμάτιο”, και αγνοεί τους κανόνες για ησυχία και λήψη φωτογραφιών.

Σήμερα ο διευθυντής του Μουσείου του Βατικανού, Αντόνιο Παολούτσι, αν και όπως είπε δεν προβλέπει να περιορίζεται στο προσεχές χρονικό διάστημα η είσοδος του κοινού, τόνισε ότι ίσως στο μέλλον να μην υπάρχει άλλη λύση.

Ο ίδιος, σε άρθρο του στην εφημερίδα του Βατικανού, τονίζει ότι η σκόνη, η υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις τοιχογραφίες.

“Μπορεί να περιορίσουμε την πρόσβαση, θέτοντας ένα όριο (επισκεπτών). Θα το κάνουμε αυτό αν ο τουρισμός αυξηθεί πέρα από τα όρια που μπορεί να αντέξει το δωμάτιο και εφόσον δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς το πρόβλημα”, είπε ο Παολούτσι.

Ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος, εμφανίστηκε θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας, απόψε, πως “όταν γίνεται η προσευχή η Καπέλα Σιστίνα είναι ακόμα πιο όμορφη, πιο αυθεντική και αποκαλύπτει όλο της το μεγαλείο.”

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανώτατο όριο επισκεπτών στο πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του κόσμου, όπου κάποτε φιλοξενούσε τα μυστικά κονκλάβια, και κάθε χρόνο καταφτάνουν σε αυτό περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι.