Ισπανία-Βουλή: Ηχηρό όχι στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Με 299 ψήφους κατά και 47 ψήφους υπέρ, το ισπανικό κοινοβούλιο είπε ηχηρό "όχι" στο αίτημα της κυβέρνησης της Καταλονίας που ζητούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε χαρακτηριστικά πως " δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια ότι στην Καταλονία υποφέρουν" και τόνισε πως η εθνική ακεραιότητα είναι αδιαίρετη.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Καταλονίας πάντως υπεραμύνθηκαν του δημοψηφίσματος λέγοντας πως η Καταλονία δεν έχει μπει σε αδιέξοδο, αλλά σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος δεν ήταν παρών στο κοινοβούλιο, δήλωσε: "θα αναζητήσουμε το νομικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα", συμπληρώνοντας ότι είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο.

Πάντως η Καταλονία έχει προγραμματίσει το δημοψήφισμα για τις 9 Νοεμβρίου. Το δημοψήφισμα θα έχει ένα διπλό ερώτημα: το πρώτο θα είναι "επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;" και εάν ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: "θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;".