Πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιρλανδού προέδρου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Με μεγάλη επισημότητα, η Βρετανία υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Ιρλανδίας, Michael D Higgins, ο οποίος πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στην πρώην "εχθρική" χώρα- την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιρλανδού προέδρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.  

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Higgins έγινε δεκτός από την βρετανική βασιλική οικογένεια στο κάστρο του Ουίνδσορ ενώ μίλησε και στο βρετανικό κοινοβούλιο, κάτι που επίσης δεν έχει ξανασυμβεί. 

"Η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει επιτύχει μια εγγύτητα και τη ζεστασιά, που κάποτε φαινόταν ακατόρθωτη" είπε ο Ιρλανδός πρόεδρος στους Βρετανούς βουλευτές και επισήμους που παρακολούθησαν την ιστορική ομιλία του. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει ακόμα "σημαντική δουλειά" που πρέπει να γίνει για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ιρλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1921 και ο Ιρλανδός πρόεδρος τόνισε ότι "υπάρχουν πολλές δύσκολες αναμνήσεις.

Πριν τρία χρόνια η Βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που επισκέφθηκε την Ιρλανδία. 

Ο Ιρλανδός πρόεδρος έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα και βάση του βρετανικού Βασιλικού πρωτοκόλλου. Ο ίδιος και η σύζυγός του Σαμπίνα έφτασαν στο κάστρο του Ουίνδσορ με την βασιλική άμαξα, ενώ το πλήθος επευφημούσε. 

Κατά την διάρκεια της υποδοχής του από την Βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκηπα Φίλιππο, η στρατιωτική μπάντα έπαιζε τον ιρλανδικό εθνικό ύμνο και υπήρχαν κανονιοβολισμοί.