Γαλλία: Πανηγυρίζουν δεξιά κι ακροδεξιά, ανησυχούν οι Σοσιαλιστές

Η διαφαινόμενη νίκη της Αν Ινταλγκό στο Παρίσι, που αποκτά την πρώτη θηλυκού γένους δήμαρχό του, είναι μάλλον το μοναδικό θετικό στοιχείο των γαλλικών δημοτικών εκλογών για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ, που κατά τ' άλλα υπέστη βαριές απώλειες, με το δεξιό UMP και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να ενισχύουν τα ποσοστά τους.

Το παραδέχθηκε άλλωστε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, η οποία δήλωσε ότι "τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για την αριστερά".

Αντίθετα, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ο αρχηγός του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του κατήγαγε "μεγάλη νίκη" στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, επικρατώντας σε πολλές πόλεις στις οποίες μέχρι πρότινος επικρατούσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πανηγυρικό είναι όμως το κλίμα και στις τάξεις του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, καθώς το ακροδεξιό κόμμα είχε σήμερα "τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές", σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό του, Φλοριάν Φιλιπό, ενώ η Μαρίν Λε Πεν ανέφερε πως το Εθνικό Μέτωπο επικράτησε σε "τουλάχιστον έξι πόλεις", μεταξύ τους η Μπεζιέ και η Φρεζίς, και εξελέγησαν "ίσως 1.200 δημοτικοί σύμβουλοι".

Στο Παρίσι, πάντως, η Αν Ινταλγκό, υποψήφια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, φέρεται να επικρατεί με 54,5% της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφιας του κεντροδεξιού UMP, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé.