Million dollar visit: 10 εκατ. ευρώ στοιχίζει η επίσκεψη Ομπάμα

Ιδιαιτέρως δαπανηρή αποδεικνύεται η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο Βέλγιο.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ενώ ουσιαστικά οι Βρυξέλλες έχουν παραλύσει εξαιτίας των προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Euronews, τέσσερα επίπεδα ασφαλείας έχουν εφαρμοστεί στην πόλη προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή "ηρεμία". Ο Ομπάμα θα περάσει τη νύχτα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Τρία αεροπλάνα, εννέα ελικόπτερα και 45 αυτοκίνητα αλλά και αποστολή των 900 ατόμων έχουν επιστρατευτεί στις... υπηρεσίες του Ομπάμα, στις Βρυξέλλες. Το κόστος της επίσκεψης του Ομπάμα (αν και αυτή θα κρατήσει μόλις 24 ώρες) ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα αμερικανικό νεκροταφείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ είναι οι σταθμοί του Μπάρακ Ομπάμα.

Πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτή την επίσκεψη για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. μετά και τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων ακόμη και Ευρωπαίων ηγετών από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Πάντως φαίνεται ότι παρά τα δρακόντεια μέτρα, η ασφάλεια δεν είναι ποτέ εγγυημένη: η αστυνομία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι εντόπισε ύποπτο δέμα σε λεωφορείο στην πόλη των Βρυξελλών ανήμερα της επίσκεψης Ομπάμα.