Δικαιώθηκε φοιτητής θύμα ρατσισμού στη Γερμανία

Θετική έκβαση είχε για ένα Γερμανό φοιτητή αφρικανικής καταγωγής η δικαστική μάχη που έδωσε κατά αστυνομικών, οι οποίοι φέρονται ότι προέβησαν σε έλεγχο του νεαρού με κριτήριο το χρώμα της επιδερμίδας του.

Ο νεαρός κατήγγειλε ότι το Δεκέμβριο του 2010 και ενώ επέβαινε σε τρένο έγινε στόχος των αστυνομικών που διενεργούσαν ελέγχους, με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματός του.

Αρχικά το διοικητικό δικαστήριο της Κόμπλεντς, στη δυτική Γερμανία, το οποίο είχε εξετάσει την υπόθεση, δεν είχε δικαιώσει τον φοιτητή, ο οποίος ακολούθως άσκησε έφεση.

Χθες το εφετείο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, στη δυτική Γερμανία, "έκρινε ότι ο έλεγχος αυτός ήταν παράνομος και ότι παραβιάζει τη νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις", όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Μάλιστα, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς είχε ομολογήσει ότι ο έλεγχος των στοιχείων του ενάγοντα έγινε "λόγω του χρώματος του δέρματός του" καθώς η αστυνομία αναζητούσε μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας "ζήτησε συγγνώμη" στο δικαστήριο από τον 26χρονο φοιτητή, ο οποίος σε δήλωσή του, μέσω του δικηγόρου του, έκανε λόγο για ένα μακρύ δικαστικό αγώνα με στόχο η ομοσπονδιακή αστυνομία να υπακούσει στην απαγόρευση των διακρίσεων.