Ανήσυχοι οι Γάλλοι για το 35ωρο

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε σήμερα στη Γαλλία ο πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό, όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί το θεσμοθετημένο 35ωρο εργασίας σε εβδομαδιαία βάση.

Ο πρωθυπουργός σε διάλογό του με αναγνώστες της εφημερίδας “Le Parisien” και σε ερώτηση σχετικά με το αν σκέφτεται να επαναφέρει το 39ωρο δήλωσε: “Γιατί όχι;” για να προσθέσει “ Δεν υπάρχει θέμα-ταμπού. Δεν είμαι δογματικός”.

Αυτή του η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στα συνδικάτα, ενώ αργότερα ανασκεύασε τα λεγόμενα του.

“Εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να επιτεθεί στην εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, θα μας βρει μπροστά της”, δήλωσε ο Φρανσουά Σερέκ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT.

Με δόση ειρωνείας σχολίασε τη δήλωση Ερό το κεντροδεξιό κόμμα “Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα” (UMP), ο γγ του οποίου δήλωσε: “Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό! Για μερικά λεπτά έβλεπα ένα όνειρο: Ότι ο πρωθυπουργός επιτέλους απέκτησε πολιτικό θάρρος”.

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο Ερό μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ανασκεύασε το περιεχόμενο των δηλώσεων του και αρνήθηκε ότι σκέφτεται να καταργήσει το 35ωρο, που είχε θεσμοθετήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό τον Λιονέλ Ζοσπέν.

“Είπα ότι τίποτε δεν είναι ταμπού. Αλλά αυτό δεν είναι ένας σκοπός υπέρ του οποίου τάσσεται η κυβέρνηση”, δήλωσε ο Ερό στο France Info και πρόσθεσε: “Δεν θα υπάρξει ανάκληση του 35ώρου διότι δεν είναι αυτή η αιτία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε”.

Αργότερα και σε συζητήσεις κλειστού κύκλου στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Ερό φέρεται να τόνισε, σύμφωνα με τη “Le Monde”, ότι “όσο η κεντροαριστερά βρίσκεται στην εξουσία, το 35ωρο δεν θα πειραχτεί ποτέ”.