Μόσχα: Έχουμε δικαίωμα να προστατέψουμε τους Ρώσους της Ουκρανίας

"Η Ρωσία έχει επίγνωση της ευθύνης της για τις ζωές των συμπατριωτών στην Ουκρανία και διατηρεί το δικαίωμα να προστατέψει τους πολίτες της" ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η νέα αυτή ανακοίνωση ήρθε μετά το θάνατο ενός ανθρώπου σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα σχολίασε ότι αυτό δείχνει ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν "χάσει τον έλεγχο".  

Η Μόσχα κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να στείλει παρατηρητές για το δημοψήφισμα της Κυριακής με θέμα την ένωση της περιοχής της Κριμαίας με τη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να λάβει την έγκριση των αρχών οποιασδήποτε περιοχής της Ουκρανίας, στην οποία προτίθεται να στείλει παρατηρητές.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν περάσει η πρόταση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρει ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι παράνομο.

Διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι η μονοσέλιδη πρόταση θα παροτρύνει τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Κριμαία, το κοινοβούλιο της οποίας έχει ψηφίσει ήδη υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Η Ρωσία είναι ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

"Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ουκρανία"

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβε τη θέση που έχει εκφράσει και ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί πόλεμο με το Κίεβο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης, το δικαίωμα της περιοχής της χερσονήσου της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τη διεθνή κοινότητα.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα αποπειράται να παρουσιάσει μια "σατανική Ρωσία" και κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλογιστούν την ισορροπία μεταξύ της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης.

Νέα συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα στο Λονδίνο μια συνομιλία τελευταίας ευκαιρίας με το Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την Κριμαία, την επομένη του θανάτου ένος υποστηρικτή της ενότητας της Ουκρανίας στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική περιοχή της χώρας.

Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση, έπειτα από τις συναντήσεις τους στο Παρίσι και τη Ρώμη.

Στο Κίεβο το ΔΝΤ για δάνειο προς την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στο Κίεβο της Ουκρανίας θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις μεταβατικές ουκρανικές αρχές σχετικά με ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι η αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει στο Κίεβο έως την 21η Μαρτίου.

Η ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα από την 4η Μαρτίου για να εξετάσει τα ουκρανικά δημοσιονομικά, καθώς αξιωματούχοι των μεταβατικών αρχών της χώρας δηλώνουν ευθέως ότι η χώρα πλησιάζει σε πτώχευση.

Η οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τη χρηματοδότηση του Κιέβου ώστε να καταστεί δυνατόν η οικονομία της χώρας να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.