Γιούνκερ, ο εκλεκτός του Λαϊκού Κόμματος για τη διαδοχή Μπαρόζο

Επικράτησε στην εσωκομματική ψηφοφορία του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ

Τον επί χρόνια πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέλεξε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο μετέχει και η Νέα Δημοκρατία, για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν.

Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος, ο Γιούνκερ συγκέντρωσε 382 ψήφους, έναντι 245 του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, σε σύνολο 812 πιθανών ψηφοφόρων. Υποψήφιος ήταν μέχρι και την Τετάρτη ο Λετονός πρωθυπουργός, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος ωστόσο απέσυρε την υποψηφιότητά του και υποστήριξε τον Γιούνκερ.

Έτσι, ο Γιούνκερ θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές για την προεδρία της Κομισιόν, σκοπεύοντας να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μπαρόζο, επίσης προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αντίπαλοί του θα είναι ο Μάρτιν Σουλτς, από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ο Γκι Φερχόφσταντ από τη Συμμαχία Φιελευθέρων και Δημοκρατών και ο Αλέξης Τσίπρας από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ επικεφαλής της καμπάνιας των Πρασίνων είναι οι Ζοζέ Μποβέ και Σκα Κέλερ.