Γερμανικές αποζημιώσεις για εγκλήματα νεοναζί

Το ποσό των 900.000 ευρώ ανακοίνωσε ότι κατέβαλε η γερμανική κυβέρνηση στις οικογένειες δέκα ανθρώπων για τις δολοφονίες των οποίων κατηγορείται μια νεοναζιστική ακροδεξιά οργάνωση, με το όνομα “Nationalsozialistischer Untergrund”.

Όπως έγινε γνωστό από το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μέλη της οργάνωσης είχαν δολοφονήσει εννιά μετανάστες καταστηματάρχες και μια αστυνομικίνα από το 2000 ως το 2007 και είχαν επίσης τραυματίσει πολίτες σε δύο βομβιστικές επιθέσεις.

Το υπουργείο απέφυγε να διευκρινίσει τα συγκεκριμένα ποσά που καταβλήθηκαν για κάθε θύμα, αλλά αξιωματούχοι είχαν πει νωρίτερα φέτος ότι ένα ειδικό ταμείο αποζημίωσης θα προσέφερε 5.000 ως 10.000 ευρώ ανά στενό συγγενή για τα δεινά που υπέστησαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Neue Osnabrücker Zeitung” κάθε σύζυγος ή/και παιδί των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν έλαβε 10.000 ευρώ, ενώ ποσά δόθηκαν επίσης σε αδέλφια των θυμάτων και 25.000 στην οικογένεια της αστυνομικίνας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι επιζώντες από τις βομβιστικές επιθέσεις έλαβαν 140.000 ευρώ.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να απαγγείλουν, μέσα στο Νοέμβριο, κατηγορίες σε βάρος του μοναδικού μέλους της νεοναζιστικής ομάδας που παραμένει στη ζωή, της Μπεάτε Τσεπ, η οποία είχε παραδοθεί και τελεί υπό κράτηση.