Τουρκία : Τα σκάνδαλα διαφθοράς και η Ευρώπη σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαθιά προβληματισμένη γύρω από τα σκάνδαλα διαφθοράς, που έχουν αποκαλυφθεί στην Τουρκία. Οι fund managers ανησυχούν πολύ. Είναι η πρώτη φορά, που επισκέφθηκαν την αντιπροσωπεία των Βρυξελλών στη χώρα και ανάλωσαν τη συζήτησή μας σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πολιτικές εξελίξεις".

Με αυτά τα λόγια, Ευρωπαίος τοποτηρητής στην Τουρκία περιγράφει στο news.gr το κλίμα, που επικρατεί στη γείτονα, στη σκιά των αλλεπάλληλων σκανδάλων, που πλήττουν την κυβέρνηση Ερντογάν. Ποια, όμως, είναι η στάση της Ένωσης ; Θα παρέμβει κάποια στιγμή επί της ουσίας ή θα εξακολουθήσει να περιορίζεται στην απλή έκφραση δυσαρέσκειας - προβληματισμού ;

Μέχρι στιγμής, συμβαίνει μόνο το δεύτερο στις σχέσεις των δύο μερών, οι διαπραγματεύσεις των οποίων για την είσοδο της Τουρκίας στην ενωμένη Ευρώπη κρατούν από το 1959 !
Πολλά κράτη μέλη, που έχουν απόλυτα στενά συνδεδεμένα οικονομικά συμφέροντα στη χώρα, μέσω επενδύσεων εταιρειών τους εκεί, λένε εδώ και χρόνια προς την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. :
"Δεν μας αρέσει αυτό που γίνεται, αλλά δεν το σχολιάζουμε !'.

Στην ουσία, αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο ουδείς θέλει να επεκταθεί περαιτέρω. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα δραστηριποιούνται 16.400 εταιρείες από χώρες της Ένωσης... αριθμός, που αντιστοιχεί σε περισσότερες από τις μισές ξένες επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει στη γείτονα.

Στην Τουρκία, με τα μύρια όσα προβλήματα σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και διαφθορά, υπάρχει μια αγορά 70 εκατομμυρίων καταναλωτών... οι οποίοι, όσο και χαμηλής αγοραστικής δύναμης και αν είναι, ισχυροποιούνται οικονομικά - αργά, αλλά σταθερά -, αποτελούν τη νέα μεσαία τάξη και - σίγουρα - δεν είναι ευκαταφρόνητοι.

Αυτό επιβεβαιώνουν, άλλωστε, και τοποτηρητές διεθνών οργανισμών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίοι μου έλεγαν ότι "η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία είναι αντίστοιχη με αυτή σε άλλες αναδυόμενες αγορές", παραθέτοντας ταυτόχρονα στοιχεία, που μιλούν για δραματική πτώση του ποσοστού φτώχειας, και σημαντική άνοδο στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και στο επίπεδο διαβίωσης. Όλα αυτά "προς όφελος του 40% των χαμηλών εισοδημάτων". Δεν είναι και μικρό το ποσοστό, δεν νομίζετε ;

Με αυτά τα επιχειρήματα και με άλλα, όπως ότι "12 εκατομμύρια μαθητές θα έχουν άμεσα υπολογιστές-ταμπλέτες" (όπως υπερηφανευόταν ο Νο2 στην κυβέρνηση, Αλί Μπαμπατσάν), και με το βλέμμα στην αναβίωση των μεταρρυθμίσεων, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να συντηρεί αυτή την... πλατωνική - αλλά τόσο επωφελή και αμφίδρομη - σχέση με την Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, παρουσιάζει δημοσκοπήσεις - αμφίβολης αξιοπιστίας κατά την αντιπολίτευση -, οι οποίες δείχνουν πως ο τουρκικός λαός θεωρεί ότι οι έρευνες για διαφθορά είναι υποκινούμενες και πως η δημοφιλία της κυβέρνησης παραμένει υψηλή.

Άλλωστε, η σχέση αυτή βολεύει, όπως φαίνεται, και τις δύο πλευρές.

Και η ζωή συνεχίζεται στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες...

Καλημέρα σας.

[email protected]