Στη Γερμανία για θεραπεία η Τιμοσένκο

Η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο θα μεταβεί τελικά στη Γερμανία για να υποβληθεί σε θεραπεία, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα της στον ιστότοπό του, δύο ημέρες μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή.

Η Τιμοσένκο, η οποία πάσχει από δισκοπάθεια, είχε ζητήσει την άδεια να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία ενώ ήταν στη φυλακή αλλά η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς είχε αρνηθεί την έξοδο της από τη χώρα.

Η Τιμοσένκο περιμένει πρώτα να πάρει μέρος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- που είναι προγραμματισμένο για τις 6 Μαρτίου στο Δουβλίνο- και μετά, αποδεχόμενη την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, θα μεταβεί στο Βερολίνο για την θεραπεία της.

Η ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 εμφανίστηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο έπειτα από την αιφνιδιαστική της απελευθέρωση το Σάββατο, και έγινε δεκτή με τιμές ηρωίδας από σχεδόν 50.000 συγκεντρωμένους Ουκρανούς.

 

Μετά την απελευθέρωσή της, η Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τηλεφωνικά την Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία και θα βοηθήσει (την χώρα) να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων.