Υπουργείο Οικονομικών απέκτησε το Βατικανό

 

Το τολμηρότερο βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και των οικονομικών σκανδάλων στο Βατικανό, έκανε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος. 

Σε μια σαρωτική κίνηση - που εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης που προωθεί ο Αργεντινός ποντίφικας στους κόλπους της Κουρίας -  ο Ποντίφικας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Οικονομικών,  το οποίο θα επιβλέπει τα οικονομικά του παπικού κρατιδίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγία Έδρα, το νέο υπουργείο θα έχει την ευθύνη "για όλες τις οικονομικές και διοικητικές δραστηριότητες της Αγίας Έδρας και του κράτους του Βατικανού". Μεταξύ άλλων, θα αναλάβει τη σύνταξη του προϋπολογισμού και τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό του κρατιδίου.

Επικεφαλής του νέου υπουργείου διορίστηκε ο Αυστραλός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ.

Το πιο πρόσφατο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε για το Βατικανό ήταν στις 24 Ιανουαρίου, όταν κατηγορίες για  ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αναληθείς δηλώσεις απαγγέλθηκαν στον υψηλόβαθμο κληρικό Νούντσιο Σκαράνο, πρώην υπεύθυνο του οργανισμού για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του κρατιδίου.   

Ο Σκαράνο -ο οποίος βρίσκεται σε κατ΄οίκον πειρορισμό- φέρεται να προχώρησε σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καλύπτοντας τις κινήσεις του με ψεύτικες δωρεές προς την Καθολική Εκκλησία.