Ισπανία: Άρχισε ο αφοπλισμός της ΕΤΑ

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ έχει αφοπλιστεί μερικώς, ανακοίνωσαν σήμερα οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς επιτροπής επαλήθευσης της εκεχειρίας που έχουν κηρύξει οι αυτονομιστές, οι οποίοι από το 2011 έχουν διακηρύξει ότι εγκαταλείπουν τον ένοπλο αγώνα.

"Επαληθεύσαμε ότι η ΕΤΑ έθεσε εκτός λειτουργίας ένα μέρος των όπλων και των εκρηκτικών της" είπε ο επικεφαλής της επιτροπής Ραμ Μανικαλίνγκαμ. "Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπιλμπάο, στη βόρεια Ισπανία.

Ο Μανικαλίνγκαμ είπε ότι έχει στη διάθεσή του έναν λεπτομερή κατάλογο των όπλων που παραδόθηκαν, στα οποία περιλαμβάνονται τουφέκια, πιστόλια και εκρηκτικές ύλες. Δεν είναι ωστόσο σαφές τι ποσοστό του συνολικού εξοπλισμού της έχει συμφωνήσει να αποσύρει η ΕΤΑ.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή συνελήφθησαν στο Μεξικό δύο μέλη του πυρήνα της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, τα οποία κατηγορούνται για τη δολοφονία 18 ανθρώπων.

Ο Χουάν Ναρβάες Τζέσους Γκόνι και η Ιτζιάρ Αλπέρτι, που διέφευγαν της σύλληψης επί σειρά ετών, εντοπίστηκαν από την αστυνομία του Μεξικού στο τουριστικό θέρετρο του Πουέρτο Βαλάρτα. Το ζευγάρι είχε ενταχθεί στον πυρήνα της ΕΤΑ το 1990 και ήταν υπεύθυνο για την οργάνωση και εκτέλεση επιθέσεων στις ακτές της Μεσογείου, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Στις 20 Οκτωβρίου 2011 η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει οριστικά τη βία όμως μέχρι τώρα αρνιόταν να καταθέσει τα όπλα εάν δεν γίνονταν δεκτά ορισμένα από τα αιτήματά της, κυρίως όσον αφορά τα μέλη της που κρατούνται σε φυλακές στη Χώρα των Βάσκων.

Η ΕΤΑ χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υπεύθυνη για το θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων του ένοπλου αγώνα της για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων.