Γερμανία: Σκάνδαλο παιδικής πορνογραφίας στους κόλπους της κυβέρνησης

Δεξιά στη φωτογραφία ο παραιτηθείς υπουργός Φρίντριχ

Άρχισε ως μια υπόθεση ήσσονος σημασίας αλλά αναδεικνύεται σε σκάνδαλο: η υπόθεση με βουλευτή του κόμματος SPD που μετάσχει του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, που φέρεται να κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ήδη έχει παραιτηθεί ένας υπουργός της Άνγκελα Μέρκελ λόγω ενδεχόμενης διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών. Το στρατόπεδο της καγκελαρίου ζητά τώρα να καταλογιστούν ευθύνες και στους Σοσιαλδημοκράτες.

Το κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία αποτελούμενο από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, του αδελφού κόμματός τους στη Βαυαρία CSU και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) μετρά μόλις δυο μήνες ζωής.

Η υπόθεση ξεκίνησε από την έρευνα της εισαγγελίας της Κάτω Σαξονίας, που έβαλε στο στόχαστρο το βουλευτή του SPD, Σεμπάστιαν Εντάντι. Οι ομοσπονδιακές αρχές βρήκαν στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα το υλικό που βρέθηκε σε όσους υπολογιστές του βουλευτή έχουν ερευνηθεί περιλαμβάνονται φωτογραφίες που είχε αγοράσει από διαδικτυακή υπηρεσία (προέλευσης Καναδά) με παιδιά μέχρι 14 ετών σε γυμνές πόζες αλλά χωρίς εμπλοκή σε σεξουαλικές πράξεις. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το υλικό αυτό από μόνο του δεν επισύρει δίωξη. Το εάν ωστόσο θα κινηθούν σε βάρος του διαδικασίες κατά τη διάρκεια της έρευνας παραμένει στην παρούσα φάση ανοικτό.

Η υπόθεση περιπλέκεται κι άλλο καθώς ο Ένταντι είχε πάρει μέρος και στις συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ήταν πιθανό να γίνει και γενικός γραμματέας σε υπουργείο. Η παραίτηση του πάντως δεν έφτασε για να κατευναστεί το κλίμα.

Ο Εντάτι φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί από τους κομματικούς συντρόφους, του SPD. Οι ίδιοι είχαν ενημερωθεί από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ του CSU. Σε γνώση της προκαταρκτικής έρευνας, η οποία δεν είχε γίνει ποινική, βρίσκονταν ο ίδιος ο αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φρ.Β.Στάινμαϊερ και Τόμας Όπερμαν.

Η αλυσίδα ενημέρωσης που κατέληγε στον Εντάτι και ξεκινούσε από τον υπουργό του CSU είναι αυτό που βαρύνει το κλίμα στον Μεγάλο Συνασπισμό.

Ο Φρίντριχ, που στο νέο συνασπισμό έγινε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παραιτήθηκε την Παρασκευή εξαιτίας του ζητήματος. Ο υπουργός του CSU δεν έκρυψε ότι παραιτήθηκε παρά τη θέλησή του, επειδή η καγκελάριος Μέρκελ απέσυρε την στήριξή της, λέγοντας κατά την αποχώρησή του "εις το επανιδείν, θα επιστρέψω".