Πολιτικό άσυλο ήθελαν οι αεροπειρατές της Ethiopian Ailines

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η κατάσταση με το αεροσκάφος της Ethiopian Airlines που υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Το αεροδρόμιο έκλεισε προσωρινά και ο ένας αεροπειρατής έχει συλληφθεί.

Το αεροσκάφος της Ethiopian Airlines εκτελούσε την πτήση Αντίς Αμπέμπα-Ρώμη και υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη Γενεύη όταν σε αυτό εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, ανακοίνωσε η ελβετική αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο αεροπειρατής ή οι αεροπειρατές (δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι ήταν) επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος στην ενδιάμεση στάση που έκανε αυτό στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν.

"Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η χώρα προέλευσής του ή πόσοι είναι αλλά φαίνεται ότι ο αεροπειρατής ή οι αεροπειρατές επιβιβάστηκαν στην πτήση στο Χαρτούμ", είπε ο εκπρόσωπος της αιθιοπικής κυβέρνησης, Ρεντουάν Χουσέιν στο Reuters.

Σε μία ηχογραφημένη συνομιλία μέσα από το αεροσκάφος με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας--η οποία αναρτήθηκε στο Twitter--ακούγεται καθαρά να διατυπώνεται αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της συνομιλίας αυτής και δεν είναι ακόμη σαφές αν η φωνή που ακούγεται μέσα από το αεροσκάφος είναι του πιλότου ή του αεροπειρατή.

"Ζητούμε άσυλο ή τη διαβεβαίωση ότι δεν θα παραδοθούμε στην αιθιοπική κυβέρνηση", ακούγεται η ηχογραφημένη φωνή.

Μία εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο, η οποία εντοπίζει τις πτήσεις, έδειξε ότι το εν λόγω αεροσκάφος έκανε πολλούς κύκλους πάνω από την ελβετική πόλη προτού προσγειωθεί.

Αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαίωσε πριν από λίγο στο Reuters ότι είδε τους επιβάτες να εγκαταλείπουν το αεροσκάφος και να υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο από την αστυνομία.

Ο ίδιος είπε ότι στη συνέχεια οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο κοντά στο αεροσκάφος στο τέρμα του διαδρόμου προσγείωσης, μακριά από τον τερματικό σταθμό.