Μάχη για το πολιτικό του μέλλον δίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός

Αγεφύρωτο φαίνεται να είναι το χάσμα απόψεων μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού του Ενρίκο Λέτα και του νέου γραμματέα των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι.

Εδώ και μία εβδομάδα υπάρχουν έντονες ζυμώσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την χθεσινή ανακοίνωση του κεντρώου κόμματος Επιλογή Πολιτών (SC) που έχει ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, με την οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Ο Λέτα παρουσίασε απόψε το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει μέτρα με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση, την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και την τροποποίηση του ιταλικού πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, η τελική αναμέτρησή του με τον Ρέντσι αναβλήθηκε για αύριο, στην συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

"Θα αναφερθώ στην διακυβέρνηση της χώρας αύριο το απόγευμα, όταν συνεδριάσουμε»" έγραψε από την πλευρά ο Ρέντσι στο Διαδίκτυο.

Το σενάριο που συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ιταλικών μέσων ενημέρωσης θέλει να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο για την αντικατάσταση του Ενρίκο Λέτα από τον Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία με την σημερινή κυβερνητική συμμαχία —Δημοκρατικό Κόμμα, Νέα Κεντροδεξιά, Επιλογή Πολιτών— να παραμένει άθικτη.

Ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης Λέτα που μέχρι αυτή την στιγμή έχει δηλώσει ανοικτά έτοιμος να συνεχίσει το έργο του και υπό τον Ρέντσι είναι ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι.