Βρετανία σε Σκωτία: Ξεχάστε τη λίρα, αν αποσχιστείτε

Τα βασικά πολιτικά κόμματα της Βρετανίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διαμηνύσουν στη Σκωτία ότι το Εδιμβούργο δεν θα μπορεί να κρατήσει τη λίρα, εάν ψηφίσει " ναι" στην απόσχιση από το Λονδίνο, επτά μήνες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

 Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το BBC, o Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν αναμένεται να αποκλείσει μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία, στη διάρκεια μιας ομιλίας που είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει αύριο.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Reuters, οι Σκοτσέζοι εθνικιστές κατηγορούν την βρετανική κυβέρνηση για "μπλόφα" καθώς, καλά κάθε προσπάθεια να αποσύρει τη λίρα από τη Σκωτία θα βλάψει τις αγγλικές επιχειρήσεων. Επίσης, αν ο Κάμερον κάνει πράξει τις απειλές τους, αυτό θα σημαίνει αυτομάτως ότι η Σκωτία δεν θα επωμιστεί κανένα μερίδιο του βρετανικού χρέους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2014, πέντε εκατομμύρια Σκοτσέζοι να κληθούν να αποφασίσουν εάν θέλουν την απόσχιση της περιοχής τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν λίγο πάνω από το ένα τρίτο υπέρ της ανεξαρτησίας.