Ανοίγει πάλι ο φάκελος για τη δολοφονία του κατασκόπου Λιτβινένκο

Και πάλι ανοίγει ο φάκελος της έρευνας της υπόθεσης δολοφονίας του Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο ο οποίος πέθανε το 2006 από δηλητηρίαση από ραδιενεργό πολώνιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ακύρωσε μια απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε δημόσια έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του Λιτβινένκο.

Αν και στη νέα ακυρωτική απόφαση δεν διατάζεται η έναρξη νέας έρευνας καλεί την υπουργό Εσωτερικών, Τερίσα Μέι, να επανεξετάσει την απόφαση, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει τελικά σε εκ νέου έρευνες.

"Εάν πρόκειται να εμμείνει στην άρνησή της, θα πρέπει να παρουσιάσει καλύτερη επιχειρηματολογία από αυτή που αναφέρεται στην επιστολή απόφασης", έγραψε ο Λόρδος Τζάστις Ρίτσαρντς, παραδίδοντας την ομόφωνη απόφαση τριών δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εξετάζουν το θέμα.

"Εξετάζουμε προσεκτικά την απόφαση και η κυβέρνηση συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με τη δικαστική έρευνα σχετικά με το θάνατο του Λιτβινένκο".

Η Μέι, είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο ότι είχε λάβει υπόψιν τα συμφέροντα των σχέσεων της Βρετανίας με τη Ρωσία στην απόφαση να μη διατάξει τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας.

Η δηλητηρίαση του Λιτβινένκο είχε προκαλέσει ρήξη στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία αρνείται ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στη δολοφονία.