Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νοτιοδυτική Βρετανία

Επείγουσα σύσκεψης της Επιτροπής Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων "Κόμπρα" (COBRA) συγκάλεσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εξαιτίας της αναπάντεχης κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Για δεύτερη ημέρα, σφοδρές καταιγίδες - με ανέμους να πνέουν με ταχύτητα 146 χιλιομέτρων ανά ώρα - σαρώνουν τα νοτιοδυτικά της Βρετανίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Μετά την λήξη της σύσκεψης της "Κόμπρα", ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι στις πληγείσες περιοχές θα δοθεί έκτακτη βοήθεια 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεγαλύτερο τμήμα των νοτιοδυτικών ακτών μεταξύ της Κορνουάλης και του Ντόρσετ το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς ενώ οι κάτοικοι- με την βοήθεια του στρατού - προσπαθούν να φτιάξουν φράγματα με σακιά άμμου, ώστε να περιορίσουν τα κύματα από το να ξεχυθούν στους δρόμους και τα σπίτια τους.

Το πρωί, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες επισκευών των ζημιών, που προκάλεσαν οι πλημμύρες και τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια του έτους.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε 9 έκτακτα δελτία ακραίων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας για σφοδρές πλημμύρες και κάνοντας λόγο για συνθήκες, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, στο μεγαλύτερο τμήμα των νοτιοδυτικών ακτών μεταξύ της Κορνουάλης και του Ντόρσετ.