Ερντογάν: Εδώ και δυο χρόνια υποπτευόταν το σκάνδαλο

"Τα τελευταία δύο χρόνια ανησυχούμε έντονα για το θέμα" αυτό (σ.σ. το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει), δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ. Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στις Βρυξέλλες και προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων που θεωρούν υπερβολική την επέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη και την αστυνομία με τις καρατομήσεις χιλιάδων αξιωματούχων, που ακολούθησαν το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στη χώρα από το Δεκέμβριο.

Όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, η κυβέρνηση της Τουρκίας ανησυχεί για τους κινδύνους που εγείρει η λειτουργία μιας "παράλληλης δομής" εξωθεσμικών παραγόντων που ασκούν επιρροή στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προειδοποιήσει την Άγκυρα αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση προσπάθησε να ενεργήσει με καλή πίστη, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη" και πρόσθεσε πως "κάποιοι έχουν καταχραστεί τις καλές μας προθέσεις",

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα κράτος δικαίου αν η δικαστική εξουσία αψηφά συστηματικά τις άλλες δύο —νομοθετική και εκτελεστική—, ενώ τόνισε επίσης ότι δεν υφίσταται πρόβλημα διάκρισης των εξουσιών στην Τουρκία. "Θα υπάρξουν προβλήματα εάν η δικαστική εξουσία απολέσει την αμεροληψία της", εκτίμησε.

Το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες, όπως φάνηκε από τη συνέντευξη Τύπου, ήταν θετικό.